U naredna tri dana u Evropu stiže još jedan hladni talas, a meteorolozi kažu da može da se očekuje i prvi obilniji sneg ove sezone, prenosi Blic.

Hladni front koji je došao sa severa već je zahvatio Alpe. Sneg je već počeo da pada u nedelju na zapadnim i severozapadnim delovima Alpa na visinama oko 2.500 metara nadmorske visne, a danas su padavine nastavljene i na nižim visinama, tačnije oko 2.000 metara.

Sneg će danas padati i u Sloveniji, ali samo iznad 2.000 metara nadmorske visine, gde se može očekivati i do 20 centimenata.

Osetno zahlađenje osetiće se u Britaniji, Francuskoj i zemljama Beneluksa, a sutra se očekuje da na jugu Francuke i zapadu Meditearana bude “veoma hladne”. Drugi hladni talas dolazi posle srede i zahvatiće istočnu Evropu i Balkan.

NASA: Smrzavaćemo se

Sunce ulazi u jedan od svojih minimuma u kosmičkoj eri. Sunčevih pega nije bilo u gotovo svim prethodnim mesecima 2018, a ultravioletno zračenje je naglo opalo. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reaguju i da velike hladnoće tek dolaze.

“Očigledan je trend hlađenja”, kaže Martin Mlinčak, iz NASA istraživačkog centra Lengli.

“Visoko iznad Zemljine površine, blizu ivice svemira, naša atmosfera gubi toplotnu energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kosmičkoj eri “, kaže on.

Ove podatke otkrio je instrument Sajber, na NASA satelitu Tajmd (Timed), koji prati emisije ugljen-dioksida (CO2) i azot-oksida (NO), dve supstance koje igraju ključnu ulogu u energetskom bilansu vazduha od 100 do 300 kilometara iznad površine naše planete. Merenjem infracrvenog zračenja ovih molekula, Sajber može da utvrdi toplotno stanje gasa na samom vrhu Zemljine atmosfere, odnosno u sloju koji naučnici nazivaju termosfera.

“Termosfera se uvek hladi tokom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utiče na našu planetu “, objašnjava Mlinčak.

Kako se jedanaestogodišnji ciklus sunčanih promena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna. Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko meseci.

Nedavne studije Mlinčaka i njegovih saradnika, pokazuju da stanje termosfere varira zavisno od Sunčevih ciklusa, a varijacije se mogu opisati uz pomoć pet jednostavnih izraza: “vrlo hladno”, “hladno”, “neutralno”, “toplo” i “vrlo toplo”. Dolazi period “vrlo hladno”.

Izvor: Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Slobodan
01/10/2018 15:39

The winter is coming
By :Game of Thrones