foto: Aleksandar Kostić

U toku prošle noći za ukupno 19 osoba određen je pritvor zbog kršenja mera samoizolacije, rečeno je danas Tanjugu u pravosudnim organima. Oni su smešteni u posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Pirotu i Požarevcu.

U pritvor u Pirotu smešteno je pet muškaraca i dve ženske osobe, četvoro njih je iz Zaječara, dve su iz Dimitrovgrada i jedna iz Novog Pazara. U Vršcu su pritvorene četiri osobe u toku noći, od kojih je jedna iz Kikinde, jedna iz Zrenjanina, a dve su iz Šapca.

U pritvor u Požarevcu smešteno je osam osoba, jedna iz Jagodine, po dve iz Smedereva, Kraljeva i Požarevca i po jedna osoba iz Petrovca na Mlavi i Smederevske Palanke.

Reč je o našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, a doputovali su u Srbiju, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić.

Ilić kaže da je Ministarstvo pravde preporučilo javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije (Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova).

On je objasnio da ta preporuka nije obavezujuća, ali su tužioci postupili u skladu sa preporukom i svuda gde je bilo zahteva za pritvor, on je bio i određen.

Pritvor traje 30 dana, i nije reč samo o pravilima krivičnog postupka već i karantinskim pravilima.

Ilić je naveo primer da ako posle ulaska jedne osobe u pritvor posle nedelju dana uđe neko za koga postoji sumnja da ima korona virus može se računati na to da će se u tom slučaju produžiti boravak prvog lica, i praktično svi oni koji su završili u pritvorskim jedicama u takvim situacijama neće izaći iz pritvora do kraja epidemije, pa čak i danima kasnije.

“Država drži svoje obećanje, jasno je da onaj ko ne poštuje karantin biće uhapšen, važno je da svako ko želi da ne završi u pritvoru i ugrožava druge poštuje ono što je napismeno dobio na papiru. Daleko je ugodnije da budu kod svoje kuće nego bilo kojoj instituciji “, rekao je Ilić.

Svi oni koji su zaraženi u pritvorima će dobiti maksimalnu zdravstvenu negu, a mere su dogovorene sa zavodima za javno zdravlje.

Ministarstvo je dalo preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ilić kaže da disciplinske mere mogu biti različite – od razrešenja, do umenjenja plate, opomene…

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments