PROFESOR VUJANIĆ: Novi zakon o saobraćaju ima veliku manu

       
Profesor saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić tvrdi da se plaćanje kazne za prekoračenje srednje brzine na auto-putu može izbeći kad u vozilu ima više osoba.

 

Kad zaustavite vozača zato što je imao veću prosečnu srednju brzinu od dozvoljene između dve naplatne rampe, vozač može da kaže “Nisam ja vozio brže, ima nas četvoro u vozilu i menjali smo se”. On može da tvrdi da ne zna ko je i gde napravio prekršaj, a mogla su i dvojica da pogreše. U takvim situacijama na sudu neće moći da se dokaže ko je napravio prekršaj, a sme biti kažnjen samo onaj ko je prekoračio brzinu. Sud ne sme da kažnjava paušalno – navodi Vujanić i dodaje da u zakonu nigde ne piše da vlasnik vozila mora da plati kaznu.

Pored ove nelogičnosti, u Zakonu o bezbednosti saobraćaja Vujanić navodi još jednu, a to je nemogućnost utvrđivanja tačne lokacije na kojoj je prekršaj napravljen. To znači da se neće znati koji je sud nadležan, pošto se neće znati da li je neko ko je putovao od Šida do Niša prekoračio brzinu na teritoriji Beograda, Jagodine, Paraćina ili Aleksinca.

Autor: Telegraf

2
Komentari:

1 Komentara
1 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Nenad

Zakon je jasan, u tom slučaju se kažnjava vlasnik vozila ako je u trenutku prekršaja zateknut u vozilu.

Srdjan

@ Nenad Nemas ti decko pojma. Procitaj zakon. Sl.glasnim 24.