Foto: RTe

Sedmu godinu za redom, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola širom Srbije borili su se za titulu Najboljih edukatora Srbije. Kao i svake godine pristiglo je dosta kvalitetnih prijava, a udruženje “Živojin Mišić” proglasilo je 10 najboljih.

Najbolji edukatori su inovatori i motivatori koji utiču na formiranje i razvoj učenika i uče ih kako da budu građani 21. veka, navodi se u saopštenju udruženja ,,Živojin MIšić”.

Od ukupno 10 pobednika, troje je dobilo nagradu u okviru pandemijskog obrasca, a to su: Dejan Bošković, nastavnik biologije u OŠ ,, Ivo Andrić” u Beogradu, Marta Kiš Buterer, nastavnica likovne kulture u OŠ ,,Petefi Šandor” u Novom Sadu i Predrag Starčević, učitelj u OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu.

Sedmoro edukatora nagrađeno je u okviru redovnog obrasca, i to: Biljana Uskoković Brković, nastavnica biologije u OŠ ,,Milica Pavlović” u Čačku, Iva Subotić Krasojević, nastavnica istorije umetnosti u srednjoj – stručnoj školi ,,Tehnoart” u Beogradu, Marjan Milanov, nastavnik engleskog jezika u OŠ sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović” u selu Strelac i Srednjoj školi „Vuk Karadžić” sa domom učenika u Babušnici.

Takođe, nagrade u istoj nominaciji dobili su i: Milan Petrović, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Nišu, Nevena Perić, učiteljica u OŠ ,,Dimitrije Davidović” u Smederevu, Sandra Maksimović, nastavnica srpskog jezika u OŠ ,,Sveti Sava” u Kruševcu i Tanja Olear Gojić, učiteljica u OŠ ,,Dragan Lukić” u Beogradu.

Pored zvanja najboljeg edukatora Srbije, pobednici će dobiti ličnu nagradu, kao i nagradu u iznosu od 100.000 dinara, a koju mogu da iskoriste za unapređenje u radu i u realizaciji projekata sa decom.

Pored pogoršane zdravstvene situacije kada su mnoge škole zatvorene, nastavnici su imali još težu ulogu, a obrazovanje nije smelo da stane.

Iz Udruženja ukazuju da su izabrani najbolji nastavnici u doba pandemije, oni koji su, kako napominje, spajali obrazovanje i život i brisali granice obaveznog i potrebnog.

– Zvanje Najboljeg edukatora Srbije nije lako zaslužiti, zato odajemo priznanje ovim sjajnim ljudima koji su svojim radom uspeli da poboljšaju obrazovanje naših najmlađih – , napomilju iz Udruženja.

Ovogodišnjem izboru Najboljih edukatora pored Udruženja pomogli su brojni članovi komisije, pre svega prošlogodišnji nagrađeni edukatori koji se neumorno trude da pronađu nove inspirativne kolege, Dragica Pavlović Babić – koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja, Olga Nikolić – bivši glavni i odgovorni urednik Prosvetnog pregleda, Srđan Verbić – bivši ministar prosvete, Vigor Majić – direktor istraživačke stanice Petnica, kao i predstavnici ZUOV-a, Sanja Todorčev, Jasna Petrović, Snežana Vićentić i Bojana Kostelac.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments