Proizvođači cementa u našoj zemlji danas koprocesuiraju oko 60 hiljada tona otpada godišnje kao izvor energije, rečeno je na stručnoj radionici udruženja Cementna industrija Srbije (CIS) i Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) na temu “Čvrst komunalni otpad – energija iz otpada”.

Dejana Milinković, direktorka udruženja Cementna industrija Srbije, istakla je da cementare takođe prerade oko 320 hiljada tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine, navodi se u zajedničkom saopštenju CIS-a i ISS-a sa tog skupa.

Prema njenim rečima, cementare su spremne, da poput razvijenih zemalja EU, učine svoje kapacitete raspoloživim za tretman značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu.

Da otpad predstavlja prvenstveno komunalno-zdravstveni problem, pa tek onda resurs, pri čemu problem treba rešiti, a resurs iskoristiti, složili su se svi prisutni, a Milinković je zaključila da je cementna industrija Srbije dala u prethodnom periodu značajan doprinos u zbrinjavanju čvrstog komunalnog otpada.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments