Novac od jagoda je prva i najslađa zarada proizvođačima, ali i sezonskim radnicima u Srbiji. Jagode zasađene na otvorenom sada su u punom rodu i odličnog kvaliteta. Jedino bi česte kiše mogle da ometaju berbu i umanje rod.

“Roksana” – upućeni kažu kraljica među jagodama. Ima ukusne i krupne plodove i savršena je za transport na udaljena tržišta. Upravo iz tog razloga iz Kovačevca kod Jagodine gotovo sve količine koje se proizvedu na otvorenom odlaze na rusko tržište.

Zadovoljni Rusi, a još i više naši proizvođači, jer im je otkup siguran, a cena za sada dobra.

Ivan Simić, proizvođač jagoda kaže da je zadovoljan što se tiče početka berbe. Dodaje da Rusi traže da bude čista roba, da nema truleži, da nije prljava jagoda, ali je to je malo nemoguće zbog kiše.

Simić proizvodi jagode na 1,3 hektara. Zaliva sistemom “kap po kap” tako da kiša sada može samo da škodi rodu i da ubrza truljenje. Trenutna otkupna cena je od 120 do 150 dinara za kilogram. Jagoda je ipak osetljiva i valja je obrati što pre, a berača ove godine ima dovoljno.

Berači rade ujutru od sedam do sedam uveče i kažu da je 2.000 dinara dnevnica, a 200 dinara po satu.

Jagoda je rentabilna jer već u prvoj godini plodonošenja vraća uloženo, a u drugoj moguće je ostvariti lepu zaradu. Prošlogodišnji prinos u Srbiji bio je oko 30 hiljada tona, ove godine biće sigurnno znatno veći.

“Proizvodnja se širi, dostigla je negde oko sedam hiljada hektara prošle godine. Mislim da će ta proizvodnja ove godine biti još i viša tako da tendencija je rasta i u prinosu i u površinama”, kaže Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

Poljoprivrednici su dakle pronašli svoju računicu. Iako je jagoda zahtevna biljka i ima puno manuelnog rada oko nje tokom godine, zarada je solidna, a ulaganja nisu velika. Jagode se lako prodaju, a rod bi bio i veći da je više sistema za zalivanje i domaćeg sadnog materijala.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments