Od polovine sledeće godine u Srbiji više se neće koristiti stare sijalice sa užarenom niti, ali ni kućni usisivači jači od 1.800 vati, jer su energetski neefikasni.

Miloš Banjac pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, navodi planove tog ministarstva u sektoru za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

“U pripremi su izmene zakona o efikasnom korišćenju energije, što je preduslov za donošenje uredbe kojom bismo mogli da zabranimo korišćenje neefikasnih uređaja, a u skladu sa Direktivom EU o ekodizajnu, koja se stara desetak godina, ali je mi još nismo prihvatili. Očekujemo da će stare sijalice biti prve na udaru, a potom i prevaziđeni usisivači snage preko 1.800 vati, jer i mnogo slabiji mogu da ostvare isti efekat”,  naveo je Banjac.

On je dodao da su Direktivom EU popisani proizvodi koji moraju da ispunjavaju zahtev za ekološkim dizajnom, a da će za zabranu stavljanja u promet svakog proizvoda Vlada donositi posebnu uredbu.

“Ne treba očekivati da će se zabrana upotrebe energetskih neefikasnih proizvoda desiti preko noći. Pred nama je najpre donošenje zakona, ispitivanje tržišta da li kod nas ima proizvođača tih proizvoda, kao i izrada analize troškova zabrane takvih proizvoda. U slučaju starih sijalica, koje troše čak 10 puta više energije od LED sijalica i pet puta više od neonske, uštede će svakako biti veće od troškova zamene sijalica”,  istakao je Banjac.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) slažu se da LED sijalice ekološki i energetski efikasnije jer troše manje i traju duže, ali smatraju da teret prve zamene upotrebe običnih, jeftinih sijalica treba da snosi država.

“U Srbiji ima mnogo siromašnih ljudi koji ne mogu sebi da priušte kupovinu štedljivih sijalica, koje su skuplje. Ako već uvodi zabranu, odgovorna država bi iz svog Fonda za energetsku efikasnost trebalo da svim građanima plati prvu zamenu starih sijalica onim energetski efikasnijim”, ocenio je Goran Papović, predsednik NOPS.

Izvor: Srbija Danas/Kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments