Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, tražeći uvođenje jedinstvenih platnih razreda u čitavoj javnoj upravi, kao i dva povećanja plata od po 10 odsto, kako bi se njihove zarade izjednačile sa zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Demonstranti su nosili zastave sindikata, Srbije i transparent na kome je pisalo: “Odbrana profesije nastavnika”.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković reklaje  da je dobila informaciju da se uveliko radi na stvaranju platnih razreda i da će, kako se očekuje, prosvetari biti u osmom platnom razredu.

“To praktično znači da će od januara 2019. zaposleni u prosveti imati manje plate nego danas, a manja primanja će imati i oni koji odu u penziju”, ocenila je Janković.

Prema Janković, sistem platnih razreda koji pravi Vlada Srbije je diskriminatorski prema zaposlenima u prosveti, zdravstvu i socijalnim službama.

Ona je istakla i da aktuelna vlada ne priznaje i ne primenjuje sporazum koji su sindikati prosvete sa tadašnjom Vladom Srbije potpisali pre tri godine.

“Obrazloženje za takvo postupanje vlade je da je taj sporazum potpisala prethodna vlast”, dodala je Janković, koja je poručila da će prosvetari nastaviti da se bore za svoja prava.

Poboljšanje stanja u prosveti apsolutni prioritet
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će prosveta i obrazovanje i dalje biti prioritet Vlade, ali je ocenila da bi bilo neozbiljno da u ovom trenutku govori o procentu povećanja plata zaposlenih u prosveti, najavivši nastavak reformi u ovoj oblasti.
Brnabić je istakla da je Vlada u godinama iza nas pokazala da joj je prosveta apsolutni prioritet, ukazavši na to da je u njenom ekspozeu, ali i u svemu što je nakon toga urađeno, nedvosmisleno jasno da je to tako.

Predsednica Vlade je istakla da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine prosveta imala najveće povećanje plata, koje je kumulativno iznosilo 20 odsto.

Prosveta će nastaviti da bude prioritet, i u ovom trenutku potpuno bi bilo neozbiljno da pričam o procentima, ali takođe ono što je nama važno jeste da idemo dalje u reformi sistema plata i da nagrađujemo ljude po kvalitetu posla koji obavljaju i učinku, navela je ona i dodala da se od reforme prosvete neće odustati.

Izvor: N1/FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments