Usluge aerodroma u regionu u prošloj godini koristilo je oko 25 miliona putnika, što je povećanje od 16 odsto, odnosno 3,5 miliona novih putnika, rekao je v.d. generalnog direktora beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” Saša Vlaisavljević.

“Porast broja putnika u regionu gotovo dvostruko je veći od rasta broja putnika u Evropi, koji je u 2017. godini iznosio 8,5 odsto”, rekao je Vlaisavljević na Ekonomskom forumu na Jahorini na panelu posvećenom vazdušnom saobraćaju i turizmu.

Najbolja vest je, kako ističe, što su jedini aerodromi u regionu sa negativnim pokazateljima u 2017. godini, Mostar i Banja Luka, uz Rijeku, najavili dolazak niskotarifnih avio-kompanija već tokom ove godine.

“Takođe, aerodromi u Sarajevu i Podgorici sigurno će ove godine uslužiti više od milion putnika i na ovom velikom uspehu im čestitam”, naveo je on, dodajući da trendovi razvoja aerodroma u regionu idu u prilog tezi da region sve bolje koristi potencijal.

I u oblasti turizma, Srbija, BiH i Hrvatska, kako je dodao, beleže povećanje od 12 do 14 odsto turista, dok ovo povećanje u Evropi iznosi 8 odsto, uz prognozu da će povećanje na evropskom nivou u 2018. godini iznositi svega 4 odsto.

Aerodrom “Nikola Tesla” i dalje dominira u regionu, kako u pogledu broja putnika, tako i po profitu, ali i prevozu robe, naveo je Vlaisavljević.

Regionalna saradnja bila je centralna tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma na Jahorini, koji su otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Dragan Čović, a prisustvovalo više od 400 učesnika iz 15 država.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments