Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević danas je razrešio direktora Srednje škole u Barajevu,  Dobrivoja Jelića. Na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora utvđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika. Povod za odlazak inspekcije u tu školu, bio je nedavni snimak maltretiranja devojčice, koju su vršnjakinje šamarale, naočigled drugih učenika. 

U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao Tim koji bi hitno krenuo u postupak rešavanja problema nasilja – navodi se u saopšenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Maloletnice saslušava tužilac zbog nasilničkog ponašanja

Po nalogu Odeljenja za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je podnela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I.O. (15) i D.I. (14), koje su šamarale A.M. (15) u srednjoj školi u Barajevu, koja je tom prilikom zadobila i povredu.

U toku postupka biće obavljeno saslušanje devojčica osumnjičenih za nasilje, kao i oštećene, a radiće se i veštačenje povrede koju je zadobila, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu. Postupak se vodi u skladu za Zakonom o maloletnicima, a u slučaj će biti uključeni roditelji i centar za socijalni rad. Odluku o kazni, odnosno nekoj od vaspitnih mera, doneće sudija za maloletnike.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments