Udruženje “Međunarodni transport” izdalo je upozorenje prevoznicima da zaobilaze Hrvatsku i da biraju alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije, jer je nekoliko stotina domaćih prevoznika za međunarodni drumski transport robe platilo u poslednjih dva meseca paprene kazne na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obeležja.

Kako piše današnja “Politika” vozači tvrde da im hrvatski carinici namerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obeležja naplaćuju kaznu i po dve hiljade evra.

Kako se navodi, poslovnom udruženju “Međunarodni transport” dnevno se sa istim problemom javlja po nekoliko prevoznika tražeći zaštitu i pomoć, zbog čega je na njihovom zvaničnom sajtu prošle nedelje objavljeno upozorenje vozačima kamiona da izbegavaju Hrvatsku i potraže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije kako bi izbegli novčane kazne koje idu i do 7.000 evra, kao i pritvor za vozače koji odbiju da plate.

Poslednjih nedelja ovaj problem koji traje još od početka godine je kulminirao, piše list i dodaje da niko iz državnih institucija zvanično nije reagovao sve do četvrtka, kada se oglasila Uprava carina, koja je navela da će svaki prijavljeni slučaj detaljno ispitati i da će dodatno pojačati kontrole na svim ispostavama i graničnim prelazima sa Hrvatskom.

Predsednik “Međunarodnog transporta” Neđo Mandić rekao je da se to udruženje povodom ovog problema obraćalo i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu finansija, ali i da su pisali hrvatskoj vladi i ukazivali na probleme koje imaju sa carinskom administracijom na prelazu “Bajakovo”.

“Prošle nedelje je jedan prevoznik iz Kruševca prevozio tursku robu za Sloveniju. Tovar je bio zapečaćen čeličnom plombom koja je postavljena u Turskoj. Hrvatski carinici su zaustavili kamion, dva službenika su pokušala da je skinu, ali pošto nisu uspeli doneli su pajser i pokušavali dok nisu iskrivili lim, slomili stub na kamionu i otvorili ciradu. I sve to naočigled vozača kome su potom saopštili da mora da plati kaznu od 2.000 evra”, rekao je Mandić.

On je dodao da se udruženje odmah obratilo Središnjem uredu Uprave carina u Zagrebu, ali je hrvatska carina poslala dva majstora da poprave oštećeni kamion kako bi roba nastavila put ka Sloveniji.

“Ovo je po meni potpuno priznanje krivice i postupka hrvatskih carinika”, rekao je Mandić.

 

Izvor: Politika/Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments