Ilustracija: Pixabay

Osnovna škola po zakonu je obavezna, a za roditelje koji ne upišu decu u prvi razred osnovne škole predviđena je kazna od 100.000 dinara, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

Upis prvaka počinje od sledeće nedelje i traje do kraja leta.

Šarčević je kazao da je elektronski dnevnik, čije je uvođenje počelo prošle godine, zaživeo i čak prevazišao očekivanja. Kako je naveo, planirano je da elektronski dnevnik bude u 200 škola, ali se vec stiglo do 556 škola.  Digitalizacija će biti još masovnija, a s Ministarstvom telekomunikacija radi se na jačoj internet mreži, kaže Šarčević.

Trenutno je, naveo je ministar, 90.000 kompleta udžbenika besplatno, a od ekonomske moći države zavisiće kada će i da li će oni biti potpuno besplatni.

Dodao je da je u skupštini trenutno Predlog zakona o udžbenicima koji će, između ostalog, omogućiti da nastavnici biraju udžbenike, ali njihov izbor mora biti usaglašen na nivou škole i prihvaćen na veću.

Upitan za smenu kragujevačkog rektora, Šarčević je rekao da on nema izvršnu moć, te da je autonomija Univerziteta neprikosnovena.

“Ja neću tu crtu autnomije ni malim prstom preći, ona nema veze sa određenim nivoom ponašanja i bahatosti. Ja ne mogu da radim ono što radi komisija univerziteta, mi imamo svoj alat koji se zove prosvetna inspekcija koja je do sada našla teže i lakše nepravilnosti”, rekao je Šarčević.

On je dodao da će do 2. aprila biti formirana komisija koja će ukazati na protivzakonite radnje u tom slučaju, na osnovu čega će ministarstvo reagovati.

Vojvođanske škole spremne za upis prvaka

Upis budućih prvaka u osnovne škole počinje u ponedeljak, 2. aprila i traje do 31. maja 2018. godine. Učenici koji se ne upišu do 31. maja, moći će to da urade do početka školske godine, a sve vojvođanske škole spremne su za prijem prijava za upis prvaka, saopštio je danas pokrajinki sekretarijat za obrazovanje.

Na osnovu podataka o deci koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program, kojima raspolaže Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, očekuje se da će se u 2018/19. školskoj godini, u osnovne škole na teritoriji AP Vojvodine, u prvi razred upisati oko 17.600 učenika.

Broj dece koja se upisuju u prvi razred , u poređenju sa školskom 2017/18. godinom, približno je isti kao i prethodne školske godine.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do 1. septembra 2018. godine navršava najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po godina.

To znači da se u prvi razred osnovne škole u školskoj 2018/19. godini upisuje generacija dece rođena od 1. marta 2011. godine do 28. februara 2012. godine.

U školu mogu da se upišu i deca koja do 1. septembra navršavaju šest godina do šest i po godina, uz obaveznu proveru njihove spremnosti za polazak u školu, kao i deca starija od sedam i po godina, koja – zbog bolesti ili drugih razloga – nisu upisana u prvi razred, navodi se u saopštenju.

Škola je dužna da upiše svako dete s područja škole, a na zahtev roditelja – u skladu s prostornim i kadrovskim mogućnostima – i dete s područja druge škole, navodi pokrajinski sekretarijat.

Izvor: Tanjug/Pokrajinska vlada

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments