Foto: Foundation for Economic

Praznična euforija tek je počela, a mališani su uveliko naručili poklone za Novu godinu i predstojeće praznike. Na šta roditelji treba da obrate pažnju prilikom kupovine igračke, za naš portal rekli su iz organizacije “ALHem”.

Ova organizacija već nekoliko godina objavljuje jednom godišnje laboratorijsko ispitivanje određene grupe proizvoda na neku od štetnih hemikalija.

Analize su pokazale da sedam od 15 testiranih igračaka na našem tržištu sadrži opasne supstance koje mogu ugroziti zdravlje deteta.

– Konkretno igračkama smo posvetili dve publikacije, Igračka Plačka i Toksična Pukotina.

U publikaciji Igračka Plačka smo se bavili sadržajem grupe supstanci pod nazivom ftalati. Ove supstance su omekšivači plastike i zbog toga se mogu naći u mekanoj plastici od koje su često napravljene igračke ili delovi igračaka. Međutim, ove hemikalije se često nalaze i u drugim predmetima namenjenim deci, kao što je na primer školski pribor – o sadržaju ftalata u školskom priboru smo se, između ostalih proizvoda bavili u našoj najnovijoj publikaciji Mekana Plastika Gruba Istina.

U publikaciji Toksična pukotina smo se bavili tzv. usporivačima gorenja. Ove supstance se mogu naći u recikliranoj plastici, i tu nenamerno dospevaju tj. dolaze iz reciklaže plastičnih delova koji nisu bili namenjeni za decu (na primer mogu doći iz plastičnnih delova koji se koriste u auto industriji).

Obe grupe supstanci su štetne po zdravlje ljudi, a pogotovo to važi za decu.

Deca su mnogo osetljivija na izlaganje opasnim hemikalijama nego odrasli jer imaju veću površinu kože u odnosu na svoju težinu, veći kapacitet pluća i brži metabolizam. Samim tim, deca mogu da unesu više opasnih hemikalija nego odrasli i to u periodu kada je njihov imuni i neurološki sistem još uvek u razvoju.

Ftalati su supstance za koje je dokazano da imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih je dokazano da mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema.

Usporivači gorenja imaju dugotrajno dejstvo i poznato je da oštećuju reproduktivni sistem i ometaju rad endokrinog sistema, negativno utiču na razvoj intelektualnih veština i pažnju, učenje i pamćenje..

Hemijska kontaminacija dečjih igračaka predstavlja naročitu zabrinutost jer uobičajeno ponašanje dece uključuje i stavljanje igračke u usta.

Navedenim publikacijama, “ALHem” želi da skrene pažnju nadležnih organa da brže ažuriraju propise i bolje sprovode nadzor tržišta, ali i da roditeljima da adekvatne savete kako bi smanjili izloženost dece štetnim hemikalijama.

Nedavno je u 13 Evropskih zemalja lansirana aplikacija pomoću koje možete proveriti sastav svake igračke, a Srbija je jedina zemlja izvan Evropske unije koja ća će imati aplikciju dostupnu na svom jeziku.

Aplikacija daje mogućnost korisnicima da, skeniranjem barkoda proizvoda, pošalju upit snabdevaču i saznaju da li taj proizvod sadrži neke od tzv „supstanci koje izazivaju zabrinutost“, a koje su navedene na listi Evropske agencije za hemikalije.

Aplikacija je dostupna na Google Play Store kao i na App Store.

N.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments