RODITELJI, OPREZ: Od 15. juna pojačana kontrola policije

       
Foto: BMW / Promo

Saobraćajna policija uskoro pojačanu kontrolu saobraćaja, a posebna pažnja obratiće se na roditelje koji tokom vožnje u kolima decu ne drže u sedištima ili im ne vezuju pojas pozadi, saznaje Informer. Velika akcija trajaće od 15. juna pa sve do 31. avgusta.

Saobraćajci će patrolirati na motorima duž auto-puteva i motriti ko nepropisno vozi decu, a detaljne kontrole obavljaće se i na naplatnim rampama i semaforima, kod škola i vrtića. Kazne su rigorozne i idu od 10.000 dinara, pa sve do 120.000 za najteže prekršaje.

Prema rečima izvora Informera iz saobraćajne policije, cilj ove akcije je da se smanji broj tragičnih slučajeva u kojima su deca ginula u udesima jer nisu bila vezana.

Saobraćajni stručnjaci upozoravaju da zakon jasno kaže da deca niža od 135 centimetara moraju da se prevoze vezana u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, koje je pričvršćeno za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvođača. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Infomer da nam je pojačana kontrola bezbednosti dece u kolima neophodna, jer roditelji nisu svesni koliko rizikuju živote svojih mališana ukoliko ih ne voze u predviđenim sedištima.

KAZNE ZA NEPROPISNU VOŽNJU DECE:

Vožnja deteta mlađeg od 12 godina,  lakšeg od 36 kg ili nižeg od 135 cm van posebnog sedišta  

10.000 dinara


Vožnja na zadnjem sedištu bez pojasa, bez obzira na uzrast                

10.000 dinara


Vožnja deteta mlađeg od 12 godina na suvozačkom sedištu ili u krilu suvozača                   

od 20.000 do 40.000 dinara


Vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje ili ukoliko  dete stoji i vozi                                                            

od 100.000 do 120.00 i  14 poena i osam meseci zabrane

 

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže da je izuzetno važno da roditelji koriste sve zaštitne sisteme u automobilu kada prevoze decu.

“Prilikom sudara i prevrtanja nije moguće dete zadržati u rukama, pa u slučaju nesreća, nažalost, prvo stradaju najmlađi, koji bukvalno budu katapultirani iz automobila! Vrlo često se roditelji zavaravaju da kad putuju na more mogu dete da obezbede koferom koji stave između prednjih i zadnjih sedišta, dok deca spavaju. To je veoma opasno. Poslednji slučaj u Velikoj Plani, kada je dete poginulo jer nije bilo u sedištu, odličan je primer kako se igramo sa životima najmlađih. Takođe, ne mogu da verujem da roditelji do vrtića i škola svoju decu prevoze u smart automobilima, pa čak i u pikapovima i u gepecima”, kaže on.

“To znači da dete mora da bude u sedištu koje je instalirano u vozilu po uputstvu proizvođača! Naše istraživanje je pokazalo da samo 37 odsto vozača pravilno koristi sedište, što je jeziv podatak”,  kaže Milošević i dodaje da je neverovatno koliko se ljudi ne informišu kod prodavca kako da montiraju ispravno sedište i da njen tim radi na polju edukacije.

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments