RODITELJI, OPREZ! U Srbiji se prodaju igračke koje sadrže opasne hemikalije

       

U Srbiji se prodaju igračke koje sadrže po zdravlje opasne hemikalije – ftalate, a te toksične materije zastupljene su i do 300 puta više od dozvoljenog, piše “Blic”.

Igračke su testirane – laboratorijski ispitivane u Institutu za javno zdravlje “Batut”. Kupovane su u radnjama azijske robe, ali i specijalizovanim, brendiranim radnjama za decu.

Do alarmantnog otkrića o toksičnosti došlo se istraživanjem i proverom sastava igračaka i predmeta za negu dece, koje je sprovela grupa stručnjaka okupljena u organizaciji Alternativa za bezbednije hemikalije (ALHem).

Tokom istraživanja nasumično su kupovane igračke i predmeti za negu dece. Utvrđeno je da od 15 slučajnih uzoraka, čak sedam sadrži opasne supstance u koncentraciji daleko većoj od dozvoljene. Za ftalate, koji štetno utiču na endokrini sistem, plod i razvoj ploda, propisana je zabrana prisustva u koncentraciji većoj od 0,1 odsto. U Srbiji, međutim, u testiranim igračkama izmerena je koncentracija u opsegu od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljene. Istraživanje je trajalo od decembra prošle godine do januara ove.

Doktor biohemijskih nauka i koordinatorka ALHema Jelena Milić u izjavi za “Blic” na osnovu rezultata istraživanja savetuje roditelje i potrošače na šta da obrate pažnju i šta da izbegavaju:

“Plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3, koja se na proizvodu nalazi u trouglu. Ne kupovati igračke na pijacama i uličnim tezgama i proveriti da li su na deklaraciji proizvoda uredno navedeni proizvođač i robna marka”, ističe Milić.

Ftalati su omekšivači koji se dodaju plastici na bazi polivinil hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti. Postepeno se ispuštaju iz proizvoda od PVC materijala, te u kontaktu sa proizvodima koji ih sadrže može doći do izlaganja korisnika štetnim dejstvima ovih supstanci. Zato je neophodno da budu u dozvoljenoj količini.

Izvor: Blic
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments