Oko 100.000 firmi, udruženja, zadužbina i fondacija evidentiralo je svoje stvarne vlasnike preko aplikacije APR, dok za preostalih 70.000 rok ističe krajem sutrašnjeg dana.

U Agenciji za privredne registre kažu za Telegraf da je u sistemu Centralne evidencije stvarnih vlasnika trenutno u postupku evidentiranja 30.000 firmi, dok je 70.000 njih već završilo ceo postupak.

Stvarnog vlasnika ukupno bi trebalo da evidentira oko 170.000 privrednih subjekata, što znači da oko 70.000 njih ima još dva dana za ovu obavezu. Onima koji probiju rok preti kazna od 500.000 do dva miliona dinara.

Vlasnici firmi smatraju da im je dat prekratak rok, jer je mesec dana premalo vremena da se svi prijave.

“Mesec dana u januaru i nije mesec dana. Ako uzmemo u obzir praznike, ispada da je ostavljeno 20-ak dana da više od 100.000 firmi ispuni ovu obavezu”, priča vlasnik jedne knjigovodstvene agencije Aleksander Segedi.

On objašnjava da sama procedura traje tri minuta i da prijava ne bi bila problem da je server aplikacije dovoljno jak da izdrži “najezdu” tolikog broja firmi.

U APR-u kažu za Telegraf da bi za sve tehničke probleme korisnici trebalo da se obrate tehničkoj podršci u APR.

“Svi koji imaju neki problem trebalo bi da pošalju mejl sa problemom na [email protected] amo u toku jučerašnjeg dana, od 7 do 13 sati, 6.000 subjekata se evidentiralo i još oko 30.000 radi u aplikaciji, tako da aplikacija radi”,  kažu u APR.

Kako bi izašli u susret onima koji imaju problema sa prijavom, korisnička podrška APR-a radiće dana si sutra do 20 sati.

 

Izvor: Telegraf

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments