Šabić: Aplikacija “Izabrani doktor” zadire u privatnost

       

Aplikacija za zakazivanje pregleda Izabrani doktor, koju je Ministarstvo zdravlja predstavilo 30. maja, zadire u privatnost građana, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

On je u utorak doneo rešenje kojim je zabranjeno dalje prikupljanje podataka, ali ostaje nejasno šta se dešava sa samom aplikacijom, jer se, kako kaže Šabić, stalno menja.

U poslednjih par dana deset hiljada ljudi je preuzelo aplikaciju Izabrani doktor, rečeno je na konferenciji poverenika, i istaknuto da se ona bavi ozbiljnom obradom podataka koji nemaju veze sa zakazivanjem lekarskih pregleda.

“Netačna je informacija ministarstva zdravlja da su to samo informacije koje služe za kontakt, to su informacije koje se pohranjuju i obrađuju, to se jasno vidi iz sada uklonjene politike privatnosti u vrlo zanimljive svrhe, koje uključuju i profilisanje, pa i praćenje”, kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Između ostalih prikupljaju se i sledeći podaci: IP adresa, uključujući kompletan pristup mreži, modeli uređaja preko kojih se pristupa aplikaciji, kao što su mobilni telefoni, tableti računari, imejl nalog, kontakti iz telefona, uskladištene sms poruke, pa i lokacija korisnika, zatim demografski i medicinski podaci, kao i podaci o osiguranju.

“Na isti način su višestruko prekršene odredbe zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koje govore o dozvoljenosti obrade podataka o ličnosti. Obrada naročito osetljivih podataka o ličnosti prema našem zakonu može se vršiti samo na osnovu pisanog pristanka samog lica ili zakonskog ovlašćenja, što ovde nije slučaj. Na ovaj način prekršene su i odredbe zakona o zdravstvenom osiguranju, koje regulišu obradu podataka sadržanih u matičnoj evidenciji RFZO”, dodaje Šabić.

To je nedopustivo i sa stanovišta evropskih standarda, ne podrazumeva samo zabranu, već i drakonske kazne, istakao je poverenik.

Situacija sa aplikacijom, po njegovom mišljenju, zaslužuje pažnju ne samo poverenika, već i organa bezbednosti, policije i tužilaštva.

Postupak nadzora je pokrenut i to prema više institucija među kojima je ministarstvo zdravlja i RFZO.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments