EpicentarPress

Ukoliko ste ovih dana krenuli put neke od zemalja Evropske unije, možda ćete u koloni stajati kraće nego inače, ali ako ste poneli jabuku da usput prezalogajite, sasvim je sigurno da nećete stići dalje od granice sa Mađarskom?!

Iako je na graničnom prelazu Horgoš – Reske na snazi minimum granične kontrole za putnički saobraćaj, koji su ugovorili ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske kako bi se smanjile gužve, naši severni susedi uveli su novi propis – od sada na teritoriju Evropske unije žive biljke se mogu preneti samo ukoliko imaju prateću fitosanitarnu dokumentaciju.

Kako bi se zaštitili od štetočina, izuzetka nema – bilo da je u pitanju jedna jabuka ili gajba, bilo da je reč o lukovicama ili rasadu. Ukoliko se pronađu u vozilu, a nemaju odgovarajuće dokumente, putnik će to morati ili da baci, ili će ga mađarski carinici vratiti nazad u Srbiju. Putnici kod kojih se pronađu biljke neće biti novčano kažnjeni, ali neće moći da nastave put. Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka – urme, durijan, ananas, banane i kokos, koje i dalje možemo da nosimo, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

“Od naših carinika smo čuli za ova nova pravila i već kod nas bacili jabuke i banane koje smo poneli deci ako se u povratku duže zadržimo na granici”, kaže nam Milan J. iz Novog Sada, koji je sa porodicom krenuo u Beč na Božićni vašar.

Mnogi naši građani svakodnevno odlaze na rad u Mađarsku i često sa sobom nose voće za užinu.

U međuvremenu, naše granične službe su spremne za predstojeći veći talas putnika, koji se očekuje već naredne nedelje. Minimum granične kontrole trajaće do 15. januara i primenjivaće se ukoliko dođe do pojačanog intenziteta saobraćaja.

LISTA ZBOG 20 BUBA

STROŽI pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, a kao deo direktive Evropske unije koja se odnosi na voće i povrće. Na listi evropske institucije je 20 karantinskih štetočina koje se namnožavaju i šire, a uključujući japansku bubu, azijsku bubu dugog roga, citrusovu zelenu i crnu tačku i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

Ni žljive ni trešnje

* PUTNICI koji ulaze na teritoriju EU neće moći, pored jabuka da unesu i drugo voće i povrće.

* Na ovoj listi su i šljive, trešnje, paradajz, krompir, luk i drugo voće i povrće, ukoliko nemaju fitosanitarni sertifikat.

* Sušeno, konzervirano i prerađeno voće i povrće može se doneti u zemlje EU.

Izvor: Informer.rs/Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments