Šarčević: Stihovi Cecine pesme biće izbačeni iz udžbenika

       
Foto: telegraf.rs/Facebook/Printskrin

Ministar prosvete Mladen Šarčević reko je danas za “Srpski Telegraf” da će zadatak sa stihovima pevačice Svetlane Cece Ražnatović koji se našao u radnoj svesci za peti razred biti izbačen.

Ministar je dodao, da je sramota da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku.

Stihovi pevačice narodne muzike našli su se u jednom od zadataka u kojem se uče padeži. Stihovi glase: “A sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo…”.

“Ovaj zadatak biće izbačen iz radne sveske, a onaj ko je napravio propust biće kažnjen. Sramota je da stihovi šunda i turbo folka budu u školskom udžbeniku. O muzici koju učenici slušaju van škole neka brinu roditelji, a na časovima će se učiti korisne i važne lekcije. Svesku je izdao BIGZ, ali oni će to izbaciti po nalogu direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)”,  kaže Šarčević.

On navodi da mu je direktor ZUOV rekao da članovi komisije koji su kontrolisali udžbenike nisu prepoznali ove rečenice.

Glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ školstvo, Olivera Ðikanović, kaže za “Novosti” da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

“Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača”, kaže ona.

Ona dodaje da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

Izvor: Srpski telegraf/telegraf.rs

Komentari: