Otmice dece su retke, u 90 odsto prijavljenih slučajeva nestanaka dece u pitanju je bežanje od kuće, izjavila je za N1 televiziju, Katarina Ivanović iz Astre, organizacije koja se bavi iskorenjavanjem svih oblika trgovine ljudima.

Prema njenim rečima, najčešći razlozi bežanja od kuće su loše ocene, nesuglasice s roditeljima i loš međusobni odnos.

Prema podacima Astre, i MUP-a, jako je mali broj nestanaka dece otmicom, jedna ili dve na godišnjem nivou. Međutim, ogroman je broj prijava nestanaka dece tokom godine – oko 500 nestanaka je prijavljeno za prvih šest meseci ove godine, dok je tokom 2017. bilo 1500.

Važno je da roditelji znaju kako mogu da zaštite svoje dete

Postoji proces vrbovanja deteta, i prevencija se sastoji u tome da pokažemo deci koje metode koriste kidnaperi – da ne ulaze u automobile nepoznatih ljudi, da prijave roditeljima ostvarivanje kontakta odraslih  i sl, dodaje.

Kako navodi, najčešći vid eksploatacije je seksualna eksploatacija devojčica, prinuda na prosjačenje ili prinuda na izvršenje krivičnih dela – to su rizici sa kojima se susreću deca koja odlaze od kuće.

Deca zato treba da budu upoznata sa svim rizičnim situacijama, sa opasnostima koje vrebaju u realnom životu, ali i u virtuelnom svetu – da budu svesni da postoji seksualna eksploatacija i što je najvažnije da se ne stide da je prijave, dodaje Ivanovićeva.

Posebnu pažnju, kaže, treba obratiti na decu iz hraniteljskih porodica i iz domova, koja često beže.

Društvene mreže, ostavljanje lokacije, “lažno zaljubljivanje”

Upitana o ostavljanju lokacija na društvenim mrežama, Ivanovićeva kaže da nije preporučljivo da deca, a  ni odrasli ostavljaju lokaciju na kojoj se se nalaze, naročito da deca objavljuju kada su sami kod kuće.

“Trgovci ljudima često koriste društvene mreže i ono što bi trebalo naglasiti je da oni često ulaze u kontakt i sa maloletnim licima, ali i odraslim osobama”, navodi Ivanovićeva za N1.

Kaže da ta vrsta komunikacije može da traje i duži vremenski period, po nekoliko meseci, pa i godinu dana, da trgovci ljudima sklapaju prijateljstvo i ostvaruju poverenje kako bi vrbovali žrtve. A lažno zaljubljivanje je često prisutno, naročitno kad su u pitanju maloletna lica, jer ih je lakše obmanuti.

Šta da rade roditelji kad posumnjaju u nestanak deteta?

Ukoliko roditelji sumnjaju da im je dete nestalo i da postoji neki rizik po njega, to odmah treba da prijave policiji, kaže Ivanovićeva. Prvo treba proveriti da li je možda na nekom sigurnom mestu, a samo se nije javilo roditeljima, da se ne bi pretrpavale institucije, ali ako je prošlo dosta vremena a da se dete nije javilo, treba alarmirati policiju, navela je.

Sasvim je u redu da roditelj i sam traži dete nezavisno od policije, ako to ne ometa istragu, jer oni  refleksno idu tamo gde misle da dete može da bude, dodaje.

Ako im treba neka vrsta podrške u tim situacijama, psihoterapija – kako roditeljima, tako i deci nakon što budu nađena, gošća N1 kaže da mogu da se jave Astri.

Izvor: N1

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments