Srbija će danas dobiti novu vladu, 16. po redu od uvođenja višestranačja, koja će imati 24 člana, 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja i čak 11 žena, a u ekspozeu koji pred poslanicima izlaže mandatarka Ana Brnabić, navedeno je da će nova Vlada imati 6 ciljeva.

Ova vlada biće ekonomskog i političkog kontinuiteta, poručila je Brnabićeva i dodala da će biti otvorene nove teme koje će doprineti snazi Srbije, da će svako od ministara u svom resoru imati svoje prioritete, osnovne pravce delovanja, konkretno šest ciljeva o kojima ćemo posebno voditi računa.

1. Borba protiv virusa kovid-19 i jačanje našeg zdravstva

2. Čuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji

3. Borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije

4. Očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije

5. Vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu

5. Ekonomsko jačanje Srbije

Govoreći o političkim izazovima, Brnabić je pre svega navela Kosovo i Metohiju.

“Ova Vlada će imate ogromne političke izazove i ovde pre svega mislim na naše odnose sa Prištinom, nastavak dijaloga o normalizaciji i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština od koje, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, mi stojimo iza našeg potpisa, i to očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore”, navela je ona, i dodala da će prioriteti biti nastavak vođenja pregovora, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments