Škole dobile uputstvo za ishranu đaka, svako peto dete u Srbiji gojazno

       

Svako peto dete u Srbiji je gojazno, čemu umnogome doprinosi loša ishrana, kako kod kuće tako i u školi. Mnoge škole u Srbiji imaju svoje kuhinje, ali ne i novca za održavanje, pa hranu naručuju iz restorana sa kojima imaju sklopljene ugovore.

Potpuna neuređenost pitanja ishrane u školama dovodi do toga da niko od nas ne zna šta nam deca jedu u školama, a da to više ne bi bio slučaj, ministarstva zdravlja i prosvete donela su pravilnik kojim se određuju uslovi za organizovanje ishrane za đake.

Vrste namirnica koje se ne preporučuju:

Lisnata testa (žu žu, pogačice, paštete, rol viršle)
Krompir i druge vrste povrća pržene u dubokom ulju
“Lajt” mlečni proizvodi, margarin, sirni namazi, topljeni sirevi, pavlaka
Mesne prerađevine, paštete, krem/čokoladni namazi
Plodovi mora, pržena i pohovana riba
Majonez, kremovi od termički neobrađenih jaja, jela koja sadrže termički neobrađena jaja
Supe iz kesice
Slatkiši, bombone, čokolade, industrijski slatkiši
Gazirani i negazirani napici, energetska pića, dijetetski proizvodi
Jaki začini, ljuta paprika, biber
Gotova jela i industrijski začini sa visokim sadržajem soli/aditiva

 

Cilj ovog pravilnika je da se deci obezbedi zdravija ishrana koja sadrži sveže voće i povrće, meso, mahunarke, ribu i svežu, zdravstveno ispravnu vodu.

Tako se školama preporučuje da se na jelovniku svakog dana nađu žitarice, povrće, voće, mleko i meso, da jaja na meniju budu do tri puta nedeljno, a mahunarke dva.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da deca moraju da imaju raznovrnu ishranu.

“Deca žive na pici, pomfritu i hamburgerima, a fizička aktivnost im je loša, pa će ranije da obole od pritiska, holesterola, anemije. Zdrav obrok mora da sadrži ugljene hidrate, proteine, vitamine i minerale, kiselo mleko za kalcijum, voće za vitamin C”, objašnjava ona.

Raičević ističe da je važno smanjiti unos šećera, gaziranih napitaka, sokova, peciva od belog brašna, slanih grickalica…

Zanimljivo je da su i škole prepoznale specifične potrebe učenika, pa će u svoju ishranu morati da uvrste i obroke za one koji su alergični na pojedine namirnice, za školarce koji nisu tolerantni na gluten, kao i za decu koja pate od bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, bubrežne bolesti…

 

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments