Od uspostavljanja platforme donirajplazmu.gov.rs , preko koje svi koji su se oporavili od kovid-19 mogu da se prijave i doniraju antitela.

Do danas je to učinilo skoro 2.000 građana, a platforma je dodatno unapređena kako bi se olakšala komunikacija sa donatorima, saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu .

Tu platformu uspostavili su u aprilu Kancelarija za IT i eUpravu zajedno sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, a ovaj sistem se i kontaktno unapređuje, tako da je jedno od najnovijih unapređenja omogućavanje slanja besplatne SMS notifikacije svim davaocima.

Platformu za slanje ovih SMS poruka ” RapidPro ” UNICEF je donirao Vladi Srbije, kao i stručnu podršku kako bi se ovaj sistem uspešno integrisao sa postojećim sistemima i čuvao u Državnom data centru u Beogradu.

“UNICEF nam je doniranjem ove platforme olakšao komunikaciju sa davaocima i omogućio brz, jednostavan i savremen način razmene informacija. To je posebno značajno u situacijama kada je potrebno obezbediti dovoljne količine plazme za lečenje obolelih ili kada postoji nedostatak plazme određenih krvnih grupa”, kaže v.d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić.

V.d. direktora Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić podsettila je da je projekat prikupljanja i primene anti-kovid 19 plazme započeo u aprilu, da se plazma prikuplja u Institutu za transfuziju krvi Srbije u Beogradu i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu, a da je planirano i prikupljanje plazme u zavodima za transfuziju krvi u Nišu, Kragujevcu i Užicu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments