Foto: Profimedia, Panthermedia

Od početka novembra pa do danas na području Južnobačkog okruga, sankcionisano je 14 vozača koji su upravljali vozilom  sa neispravnim ili neadekvatnim pneumaticima.

Ovih dana vozače očekuje klizav kolovoz, magla, na pojedinim deonicama i poledica naročito ujutru i uveče, a uslovi za vožnju su izuzetno nepovoljni.

Kako su za naš portal rekli iz Policijske uprave Novi Sad, od početka novembra na području Južnobačkog okruga dogodilo se 566 saobraćajnih nezgoda, a najčešći uzroci su bili nepropisno izvođenje radnje sa vozilom i neprilagođena brzina kretanja vozila.

– Napominjemo da je broj saobraćajnih nezgoda u ovom periodu manji nego u istom periodu 2019. godine, kada je njihov broj iznosio 699 – dodaju iz PU Novi Sad

Podaci koje smo dobili govore da su vozači sa dve ili manje godina vozačkog iskustva učestvovali u ukupno 66 saobraćajnih nezgoda, što čini 11,66% od ukupnog broja nezgoda koje su se dogodile u tom periodu. Od tih 66 saobraćajnih nezgoda, 39 je izazvano od strane ove grupe vozača.

Pitali smo Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja šta je za vozače najbitnije da znaju o zimskim uslovima vožnje?

Saobraćajna nezgoda može svakom da se desi kako zimi tako i leti, a od svakog vozača se očekuje bezbedno ponašanje u saobraćaju – Svim vozačima bi skrenuo pažnju na najvažnije pravilo “Vidi i budi viđen”, ispravna svetlosna signalizacija je uvek važna, uz napomenu da vozla koja imaju takozvana dnevna svetla ne mogu samo njih koristiti. Ako su padavine u toku kiša sneg kao i magla takva svetla nisu dovoljna –

Neadekvatno očišćeno vozilo od snega može da napravi veliki problem vozaču kao i drugim učesnicima u saobraćaju.

 “najvažnije je na put krenuti sa zimskim gumama, kao i da vozimo što sporije i držimo odstojanje”

– Imamo više kategorija vlasnika vozila, od vozača koji su 01. novembra promenili gume, zatim onih koji to čine tek kada meteorolozi najave sneg i onih koji to urade tek kada sneg padne. Uprkos svim apelima ima vozača koji to neće učiniti i voziće sve vreme sa letnjim gumama. Mnogi smatraju ukoliko sneg ne padne do Nove godine da je zima prošla i nema potrebe za menjanjem guma –

Na pitanje kakve su kazne za vožnju sa letnjim gumama u zimskom periodu, Okanović kaže da se u tom slučaju vozilo smatra tehnički neispravno, a kazna za taj prekršaj je do 40.000 dinara za fizičko lice, a za pravna lica kazne mogu da budu i do 800.000 dinara.

– Ove kazne su blage u odnosu na to šta može da se desi ako dođe do saobraćajne nezgode zbog toga što vozilo nije imalo propisanu zimsku opremu, osiguranje će platiti svu štetu trećim licima, a onda će tu štetu potraživati i od vozača i od vlasnika vozila. Sve što radimo u saobraćaju u zimskim uslovima mora da bude bez naglih pokreta – usporavanje vozila mora da bude lagano, kao i skretanje, čak i kad naglo sklonite nogu sa gasa može doći do destabilizacije vozila – poručuje Okanović.

U ovom periodu može doći i do zaglavljivanja u snegu, a Okanović savetuje vozače da uvek u vozilu imaju mali ašov, bar malo peska i bez velikog gasa kako se točkovi ne bi još više ukopali u sneg.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić naveo je rezultate jednog istraživanja, sa zimskim pneumaticima i dubini šare od osam milimetara pri 50 kilometara na čas potrebno nam je oko 30 metara da se zaustavimo, a ako imamo letnje duplo je veći zaustavni put preko 60 metara.

Kakvo je bilo stanje za praznike kada su u pitanju vozači koji su vozili pod dejstvom alkohola, saznali smo iz PU Novi Sad.

– Ako uzmemo u obzir saobraćajne nezgode, kao najvalidniji pokazatelj bezbednosti saobraćaja, možemo konstatovati da je broj vozača koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama, pod dejstvom alkohola, bio čak i manji u vreme praznika u odnosu na letnji period. Naime, u toku novembra i decembra 2020. godine dogodilo se ukupno 456 saobraćajnih nezgoda u kojima su zatečena 64 vozača pod dejstvom alkohola, dok su se, recimo,  u   junu i julu te godine dogodile ukupno 544 saobraćajne nezgode u kojima je zatečeno 70 vozača pod dejstvom alkohola – Rečeno nam je.

Saobraćajna nezgoda može svakom da se desi kako zimi tako i leti, a od svakog vozača se očekuje bezbedno ponašanje u saobraćaju.

BONUS VIDEO

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Autor: N.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments