Foto: Fondacija Tijana Jurić

Otmica petnaestogodišnje devojčice, nemoć porodice i borba protiv komplikovanih procedura, inspirisale su Sanju Rajačić, mladu glumicu srpskog porekla, da započne snimanje svog prvog dugometražnog filma ”48 sati i jedan minut”.

Tragedija koja se desila 2014. godine, kada je oteta i ubijena Tijana Jurić, pokrenula je brojna pitanja o bezbednosti dece, na koje Rajačićeva kroz scenario pokušava da odgovori.

Scenario je, kaže, pisala u Americi, a ovih dana priča se snima na nekoliko lokacija u Beogradu.

“Tragedija koja se desila izuzetno me je potresla, i još tada sam znala da ću se posvetiti toj temi. Motiv je bio da ovakvim filmom podstaknemo državu da uredi zakone koji se odnose na bezbednost dece, a drugo, neophodno je skrenuti pažnju ljudima kako da vaspitaju decu u pogledu sigurnosti. Ovo je film o detetu, opstankom porodice koja se suočava sa teškim momentima, i otvara brojna pitanja poput onog: šta bude onda kada se dete vrati. Dete može da optuži roditelje zato što možda nisu bili tu kada je ono bilo u opasnosti. To su stvari kojima se generalno nedovoljno bavimo, ne razmišljamo u tom pravcu dok se nešto ne desi”, kaže Rajačićeva.

Film nastaje u srpsko-američkoj produkciji, u kojoj dominira iskustvo reditelja Makla Tajera. Pored Sanje Rajačić koja igra glavnu ulogu, u filmu glume i Nataša Ninković, Marko Živić, Zinaida Dedakin, Marina Ćosić, Radivoje Raša Bukvić, Vanja Ejdus i drugi glumci.

Zbog osetljivosti teme, Tijanin otac, Igor Jurić, oprezno je prišao celom projektu.

“Sanja me je kontaktirala i izrazila želju da uradi film inspirisan tragedijom koja se desila. Film se neće snimati po onome kroz šta je Tijana prošla, već joj je posvećen kroz temu otmice. U zajedničkom razgovoru smo se složili da bi jedan takav projekt mogao biti od koristi za podizanje svesti o bezbednosti dece i skretanje pažnje javnosti na problem otmice i nestanaka dece”,  rekao je Igor Jurić dodavši da će premijera filma biti jedan od važnih događaja u kalendaru aktivnosti Fondacije Tijana Jurić.

Film „48 sati i jedan minut“ biće premijerno prikazan sledeće godine, na Međunarodni dan nestale dece koji se obeležava 25. maja. Plan je da se film pojavi i na nekom od velikih filmskih festivala poput „Sandensa“ i sličnih filmskih manifestacija u Berlinu, Veneciji, Torontu.

Izvor: Fondacija Tijana Jurić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments