Carinici na graničnom prеlazu Gradina su u saradnji sa otkrili numizmatičku kolеkciju tеšku gotovo 13 kilograma koju jе pokušao da prokrijumčari srеdovеčni bračni par iz Turskе.

Putnici su pristigli na rеd za rеdovnu graničnu kontrolu na ulazu u Srbiju malo poslе 14 časova, putujući automobilom ”VWCaravelle”turskih rеgistarskih oznaka iz Turskе ka Zapadnoj Evropi.

Putnici su pristigli na red za redovnu graničnu kontrolu na ulazu u Srbiju malo posle 14 časova, putujući automobilom ”VW Caravelle” turskih registarskih oznaka iz Turske ka Zapadnoj Evropi.

Zahvaljujući koordiniranom radu carine i policije na prelazu, iako naizgled neupadljivi putnici, izdvojeni su za detaljan pregled.

Ubrzo su sumnje carinika i policajaca potvrđene, pošto se među dokumentima u ženinoj torbici našao i jedan paketić pun retkih novčića, umotan u plastičnu foliju.

To je bio znak da pregled vozila mora biti temeljno urađen, pa je pretresom prtljažnika otkrivena i na prvi pogled obična plastična kutija za odlaganje stvari.

Oštrom i iskusnom oku carinika i policajaca koji su bili angažovani na slučaju nije promaklo vešto prepravljeno duplo dno pomenute kutije teške preko 10 kilograma.

U tajnoj pregradi koju su pronašli tek nakon što su je celu razmontirali, pred službenicima se ukazalo još 19 uredno poređanih, sortiranih i zapakovanih paketića punih antičkih novčića iz raznih perioda (rimskih, mesopotamijskih, arapskih i dr.).

Sve je ukazivalo na to da se radi o nedavno iskopanim antikvitetima, jer je na novčićima i dalje bilo prisutno dosta zemlje i peska.

Kako se radi o krivičnom delu krijumčarenja kulturnog blaga, zbog čega je i prepravljana plastična kutija u kojoj su antikviteti transportovani, slučaj su preuzeli tužilaštvo i policija u dalju nadležnost odredivši meru zadržavanja od 48 sati za bračni par koji je uhvaćen u tom pokušaju.

Mada na prvi pogled, stanje otkrivene numizmatičke zbirke ukazuje na to da je reč o originalnim predmetima, provera njene autentičnosti, pa samim tim i vrednosti, biće tokom dalje istrage prepuštena ekspertima.

Izvor: upravacarina.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments