Kasapin iz Jagodine Đ.L. uhapšen je jer se sumnja da je u Srbiju prošvercovao 23 tone pokvarene govedine iz Brazila.

Meso koje je moglo da potruje hiljade ljudi u našoj zemlji stiglo je do Jagodine preko Kosova i Raške, ali je na vreme otkriveno i sprečena je njegova dalja distribucija. Đ.L, koji je vlasnik jedne firme za preradu i distribuciju mesa u Paraćinu, kako se sumnja, nameravao je da otrovnu govedinu proda lancu trgovina u Ćupriji. On je 23 tone mesa prošvercovao bez ikakvih papira i dokaza o ispravnosti, a kako je govedini istekao rok trajanja, ona je uništena u kafileriji u Ćupriji.

Prema saznanjima, osumnjičenog Jagodinca trebalo bi da terete za krijumčarenje, a ispituje se da li ima osnova i za druga krivična dela.

Za krivično delo krijumčarenje preti mu osam godina robije, uz novčanu kaznu i oduzimanje vozila kojim je prevožena krijumčarena roba. Ako mu se bude sudilo i za krivično delo stavljanja u promet škodljivih namirnica, pretiće mu još pet godina zatvora.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović naglašava da pokvareno meso, poput ovog, lako može da se nađe na trpezama širom Srbije, jer se ne otkrije baš svaki slučaj šverca.

“Dobro je što je to meso zaplenjeno i uništeno, ali nažalost, ovo nije izolovan slučaj, pa se na našem tržištu sigurno može kupiti meso sumnjivog kvaliteta i ono kome je rok trajanja prošao. Ono što je veoma važno jeste da država u ovakvim slučajevima mora javnosti da saopšti ime firme koja je pokušala da takvo meso uveze u Srbiju kako bi potrošači mogli da bojkotuju te trgovine i smanje šanse da kupe pokvareno meso. Država sada sankcioniše ovakve slučajeve, ali mora još ozbiljnije da se radi na ovom problemu”, navodi Papović.

Nutricionista Jovana Srejić napominje da posledice trovanja nakon konzumiranja pokvarenog mesa mogu biti kobne, a najugroženija su deca.

“Meso kome je istekao rok trajanja u najmanju ruku je izuzetno niskog kvaliteta, a veoma je moguće da ono više nije ispravno i da su bakterije već proizvele toksine koji u blažim slučajevima izazivaju dijareju, povraćanje, grčeve i gasove. Konzumacija ovakve hrane može da izazove i teška trovanja sa ozbiljnim posledicama po organizam, a dehidratacija može da dovede čak i do smrti. Mala deca nikako ne bi smela da jedu pokvareno meso, jer su najosetljivija i kod njih veoma brzo dolazi do dehidratacije”, kaže Srejićeva.

 

Izvor: Srbija Danas/Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments