Direktor UNICEF-a u Srbiji Majk Sent Lot danas je na Kopaonik biznis forumu izjavio da je od 2011. do 2016. godine broj dece u Srbiji smanjen za skoro 40.000.

Predviđa se da će do 2041. godine ukupan broj stanovnika pasti na 5,5 miliona, što je pad od 23 odsto u odnosu na podatke popisa stanovništva iz 2011. godini, rekao je Sent Lot.

Dodao je i da će radna snaga u Srbiji značajno ostariti u tom periodu, i da će se smanjiti za 21 odsto.

“Deca i mladi su najvažniji ljudski kapital bilo koje nacije. Nijedna zemlja neće moći da se takmiči u ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, a najvažnije u decu. Ljudski kapital sledeće generacije se gradi kroz strateška ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i zaštitu svih”, izjavio je Sent Lot na plenarnoj sednici o zdravlju nacije, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Na panelu je istaknuto da je Evropska banka za obnovu i razvoj u analizi Srbije iz 2017. godine istakla da su zapošljavanje mladih i investicije u obrazovanje  ključni pokretači povećanja produktivnosti privatnog sektora.

Sent Lot je naglasio da kumulativni godišnji gubitak BDP-a, koji proizilazi iz činjenice da Srbija ima 1,8 miliona ljudi bez srednje škole, iznosi 4,5-7,5 odsto.

Srbija se nalazi na 60. mestu od 130 zemalja na listi koja rangira koliko kvalitetno i efikasno države razvijaju svoj ljudski kapital, kako je navedeno u Global Human Capital 2017. indeksu.

UNICEF je pozvao sve aktere u društvu da zajedno rade na stvaranju uslova koji će omogućiti da deca i mladi doprinesu dugoročnom održivom razvoju.

izvor: beta.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments