Na hranu i bezalkoholna pića građani Evropske unije prosečno troše tek 12,2 odsto mesečnog budžeta, objavio je Evrostat analizu zasnovanu na podacima iz 2017. godine.

Srbija je po povom parametru na visokom drugom mestu sa 24,9 odsto.

Prema ovom istraživanju, troškovi za hranu su na trećem mestu rashoda domaćinstava. Evropljane najviše koštaju mesečne komunalije (24,2 odsto) i prevoz, za koji izdvajaju više novca nego na punjenje frižidera (13 odsto), prenosi Politika.

Iako desetak država unije, poput Nemačke, Austrije, Finske, Holandije za hranu izdvajaju manje od ovog proseka, postoje i države u kojima se na osnovne životne namirnice troši gotovo trećina ukupne zarade. Poslednja analiza pokazuje da je apsolutni rekorder Rumunija u kojoj se izdvaja 27,8 odsto. To je ujedno i jedina država EU u kojoj se za hranu daje veći deo plate nego u Srbiji. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, učešće hrane i bezalkoholnih pića u odnosu na ukupnu finalnu potrošnju domaćinstava u Srbiji u 2017. godini iznosilo je 24,9 odsto.

Inače, evropska statistika je u poslednjih mesec dana objavila još nekoliko izveštaja koji bi trebalo da osvetle problem siromaštva i daju sliku realnog standarda njenih građana. Među najinteresantijim je onaj koji pokazuje koliko njih nema mogućnost da sebi priušti automobil. U 2017. godini 7 odsto stanovnika EU nije sebi moglo da priušti taj “luksuz”, što je za nijansu bolje nego godinu dana ranije kada je iznosio 7,7 odsto.

I u ovom slučaju prednjači Rumunija sa 29,8 odsto stanovnika koji nemaju automobil, Bugarska (20,6 odsto) i Mađarska (20,1 odsto). Zato su Kipar i Malta rekorderi u pozitivnom smislu gde samo 1,7 odsto ukupne populacije nema novca za kupovinu četvorotočkaša.

Upoređujući ove podatke sa stanjem u Srbiji, domaći sajt Makroekonomija objavio je da nas nema u najnovijoj analizi Eurostata, ali da postoje podaci iz 2013. i 2016. godine.

“Šteta je što se iz ovog podatka ne mogu izvući čvrsti zaključci. Broj građana koji ne mogu da kupe auto smanjen je sa 25 odsto u 2013. na 19,7 odsto u 2016. Ovo navodi da je bilo rasta standardna stanovništva. Međutim, tu su mogli da deluju i drugi faktori, poput bescarinskog uvoza automobila iz EU i nižih cena vozila”, navodi Makroekonomija i ističe da su po ovom kriterijumu “siromašniji” od građana Srbije bili stanovnici Mađarske, Bugarske, Rumunije i Turske.

Podsećaju da je u Mađarskoj udeo onih koji ne mogu da priušte automobil konstantan, dok je u Rumuniji sa 48 odsto 2008. godine pao na manje od 30% u prošloj godini, prenosi portal Morava Info.

 

Izvor: Politika/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments