Foto: CGTN/AFP

Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, izjavio je za N1 da je naša zemlja blizu zatvaranja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

-Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava, i ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera. Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas- izjavio je Ivanuša za N1.
Takođe, Ivanuša je dodao da je ovo pogoršanje ustvari treći talas pandemije u Srbiji.
-Vraćaće se virus u još više talasa sve dok ne postignemo kolektivni imunitet, ali to možemo postići samo vakcinom, koja izgleda blizu, ali je i daleko. Imajući u vidu da je virus otkriven pre godinu dana, ovo je izuzetno brz razvoj vakcine. Vakcina je ispred vrata, ali neće biti dovoljnih količina za sve. Da bismo postigli kolektivni imunitet treba vakcinistati više od 60 odsto svetske populacije. U decembru će najverovatnije biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će biti na raspolaganju nekoliko miliona, neki će je dobiti već tada, ali da bi se postigao kolektivni imunitet mora će da prođe još mnogo vremena- istakao je.
Ivanuša je poručio da je nošenje maski jednostavna i jeftina mera i da je treba poštovati.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments