Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas u Tirani da je naša zemlja u prvih sedam meseci ove godine privukla 1,2 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je više nego u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana zajedno.

Knežević na prvoj Generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija–Srbija, na kojoj učestvuje i veliki broj srpskih privrednika, izrazio očekivanje da će priliv direktnih stranih investicija u ovoj godini premašiti dve milijarde evra.

On je naveo da će ove godine Srbija imati manji privredni rast od planiranog – približno dva odsto, zbog elementarnih nepogoda koje su nas pogodile, ali da će već u narednoj godini on iznositi između 3,5 i četiri odsto.

Knežević je podsetio na to da je Srbija na “Duing biznis listi” Svetske banke u poslednje tri godine napredovala za čak 48 mesta i da je ušla u klub 50 najboljih zemalja sveta po lakoći poslovanja, što je najbolji plasman Srbije otkada postoji ta prestižna lista.

Takođe, kako je dodao, Srbija je smanjila stopu nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto, pri čemu je cilj da ona bude ispod 10 odsto i da se približimo zemljama Unije.

On je, govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Albanije, rekao da je spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja u prvih devet meseci ove godine porasla za više od trećine.

Prema njegovim rečima, u tom periodu je ukupna robna razmena iznosila 118,6 miliona evra, što je za 36,4 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine, uz ocenu da su tom rastu trgovine doprinele i međusobne posete zvaničnika Albanije i Srbije na najvišem nivou.

Knežević je nakon zasedanja Generalne skupštine razgovarao sa albanskim ministrom bez portfelja zaduženim za preduzetništvo Sonilom Cato, zatim sa članom Nadzornog odbora Albanske banke Arbenom Malajem i predsedavajućim Trgovinsko-industrijskoj komori Albanija–Srbija Isufom Fereom.

Ministar je u društvu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, koji predvodi delegaciju privrednika iz Srbije, obišao sve štandove na sajmu, među kojima i Nacionalni štand Srbije koji su zajedno organizovali Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

 

Foto: srbija.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments