U najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da je njihova višegodišnja provera potvrdila da se Srbija svrstava među 50 najrazvijenih zemalja po bezbednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lekova i vakcina.

Ocenjivano je 195 zemalja, a zaključak je da Srbija primenjuje i poštuje sve neophodne procedure da bi do građana stizali kvalitetni i bezbedni lekovi i vakcine.

Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i proveravanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu.

Ocenu pet nije dobila nijedna zemlja, četvorku je dobilo nekoliko država, a Srbija je dobila trojku. Sve ostale zemlje su dobile dvojku i jedinicu.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović kaže da građani Srbije apsolutno treba da budu spokojni kada su u pitanju kvalitet lekova i vakcina koji su na tržištu Srbije, jer se se sve kontroliše na najbolji mogući način.

– Proces dokumentacione kontrole traje vrlo brzo do sedam dana se proverava sve, a laboratorijska kontrola traje 60 dana i tu provaravamo sve ono što je prva serija leka ili posebne kotrole gde su i vakcine – rekao je Jaćović.

Dodao je da Agencija ulaže u svoje ljude i znanje, da se edukuju i u zemlji ali najviše u inostranstvu, kako bi bili u toku sa najnovijim dostignućima u pogledu regulative lekova, ali ulažu i u laboratoriju i otvaraju podatke za građane i privredu.

Agencija za lekove je stalno u kontaktu sa svetskom bazom neželjenih reakcija na lekove u Švedskoj gde su povezane sve regulatorne agencije iz celog sveta, naveo je Jaćović.

– Mi zato imamo apsolutno autoritet da svakog trenutka ako se danas pojavi neželjena reakcija, a sutra neka nova i neočekivana mi znamo i preduzimamo sve aktivnosti kako bi građani bili sigurni da piju isključivo kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove – naglasio je Jaćović.

Predsednica Radne grupe za koordinaciju i sprovođenje preporuka SZO Dragana Šmidling Koruga ističe da Svetska zdravstvena organizacija mnogo radi na usklađivanju i primeni propisa u svim zemljama sveta.

– Time što je uvela nas u ovaj program od nas je zahtevala jedna veoma požrtvovan, višegodišnji rad gde je jako veliki broj profesionalaca uspostavio, održao, unapredio i dalje radi na unapređenju mehanizama koji će dovesti do toga da svaki pacijent u Srbiji ima dostupne efikasne, kvalitetne i bezbedne lekove – objasnila je Šmidling Koruga.

Navela je da se proveravao proces procene dokumentacije i dobijanja dozvole za lek, sam razvoj leka i njegova klinička ispitivanja pre dobijanja dozvole za lek, praćenje i prijavljivanje neželjenih reakcija kao i brze reakcije kada je to potrebno, zatim ukoliko postoji potreba da se neki lek povuče sa tržišta to povlačenje leka, a proveravao se i način kontrole kvaliteta leka.

Naglasila je da su tu uključene i vakcine.

– Posebno bih istakla u kontekstu neke bojazni našeg građanstva u primeni vakcina da zaista mogu da veruju vakcinama koji se nalaze u legalnim tokovima u Srbiji i da slobodno mogu da primene svaku imunizaciju bilo da je ona u programu obavezne ili preporučene – dodala je Šmidling Koruga.

Naglasila je da to što je Srbija u 50 najboljih izuzetno postignuće.

– Nije bilo lako doći do toga, višegodišnji rad je do ovoga doveo. SZO ima razvijenu veoma strogu metodologiju i takozvane njihove indikatore kojih ima blizu 300. Veoma strogo to sve ocenjuje i mi smo uspeli da dokažemo da svi mehanizmi koji su ovde implementirani su zadovoljili sve te njihove zahteve – rekla je Šmidling Koruga.

– Na osnovu toga SZO je donela odluku da proglasi regulatorni sistem Srbije funkcionalnim, zrelim i stabilnim sistemom koji može i treba da ulije poverenje stanovništvu ove zemlje da oni na tržištu imaju isključivo kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove – zaključila je Šmidling Koruga.

Izvor: RTS/Srbija Danas

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments