Srbija na četvrtom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice

       

U Beogradu je danas održan regionalni stručni sastanak na temu prevencije oboljenja izazvanih HP virusom, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Meho Mahmutović je istakao da prevencija raka grlića materice prepoznata kao jedan od prioriteta u radu tog resora.

Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Kada je reč o obolevanju, Srbija je na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske.

Naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije. Rak grlića materice je ozbiljan javno-zdravstveni problem u Srbiji.

Rizik za nastanak ovog oboljenja u našoj zemlji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena.

Više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi 8 na 100.000 žena.

U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments