Srbija će u narednim decenijama biti u velikoj opasnosti od ekstremnih vremenskih nepogoda, pokazuje najnoviji „Svetski izveštaj o riziku“, koji su objavile Ujedinjene nacije!

Zbog naglih i učestalih klimatskih promena, ali i najavljenih obilnih padavina i dugih suša, naša zemlja se svrstava na treće mesto u Evropi po izloženosti prirodnim nepogodama.  Samo Albanija i Holandija od evropskih zemalja  imaju veći stepen rizika od nas.

“Na Zapadnom Balkanu  se do kraja 21. veka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan učinak  i na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i, konačno, na živote i egzistenciju stanovnika. U tom regionu najviše su izloženi Srbija, Albanija i BiH”, navodi se u izveštaju UN-a.

Meteorolog Republičkog hodrometeorološkog  zavoda (RHMZ) Dragan Mihić ističe da je u našoj zemlji opasnost od dugih kišnih i sušnih perioda sve veća i da će oni u budućnosti biti sve ekstremniji.

“Sreća, pa Srbiju ne mogu da pogode najstrašnije elementrane nepogode poput cunamija, jakih zemljotresa i tropskih ciklona. Ipak, ono što donosi opasnost su suše, poplave, kao i toplotni talasi, koji bi u budućnosti mogli da budu dosta češći i ekstreminiji ukoliko klima nastavi  da se menja i ako se ne smanji globalno zagrevanje. Zbog svega ovoga doći će do izražene preraspodele padavina u toku godine, pa ćemo tako imati duge i ekstremne suše sa izrazito visokim temperaturama, a zatim i duge periode sa jakim padavinama koje mogu da izazovu poplave”, objašnjava Mihić.

On dodaje da su ovi izveštaji rađeni na osnovu velikih poplava u Srbiji 2014. godine, pa je i to uticalo da nas UN proglasi zemljom visokog rizika od nepogoda. Poslednjih godina Srbija je usvojila i pojačala mere zaštite.

Sa njim je saglasan i meteorolog Đorđe Đurić. On ističe da su prognoze UN očekivane.

“Upozorenje UN-a nije iznenađujuće jer smo poslednjih decenija svedoci ekstremnih klimatskih promena i naglih promena kako temperature, tako i vremenskih nepogoda. Pa imali smo, ali i imaćemo periode suša i tropskih talasa koji odjednom, pod uticajem jakih ciklona prelaze u period obilnih padavina”, objašnjava Đurić.

 

Izvor:  

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments