Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema

       

Prema najnovijoj rang listi Evropskog zdravstvenog sistema koja je objavljena jutros, od 35 zemalja Srbija se nalazi na 18. mestu i napredovala je za dve pozicije u odnosu na prethodnu godinu.

Pre pet godina Srbija se nalazila na začelju te liste koja se pravi na osnovu 48 pokazatelja, medu kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi lecenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović kaže za RTS da je ovo veliki rezultat i da se 18. mesto na rang listi od 35 zemalja smatra značajnim napretkom.

Prema njenim rečima, iza nas je ostalo 14 zemalja Evropske unije – Portugalija, Italija, zemlje regiona koje su bile ispred nas Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija.

Prva na listi sada je Švajcarska koja je nasledila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a poslednja je Albanija.

Jovanovićeva je istakla da je jedan od značajnih rezulata za nas taj što smo postigli vodeće mesto u regionu, što je bio i naš veliki cilj.

Izvor: Tanjug/RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments