Srbija je prvi put ove godine nominovana za nagradu Najbolja destinacija za snimanje filmova, tv serija i reklama koju dodeljuje Svetska asocijacija menadžera za izbor lokacije (LMGI – Location Managers Guild International).

Kako je saopštila Srpska filmska asocijacija “FilminSerbia”, naša zemlja se našla na listi kandidata za ovu prestižnu nagradu zahvaljujući reklami “Organska hrana za sve” za nemački brend “Penny”, koja je snimana u srcu Beograda, uz upečatljive kadrove Terazija, Uzun Mirkove, starog železničkog mosta i krovova novobeogradskih blokova.

Proglašenje pobednika i dodela nagrada biće održana 21. septembra u Los Anđelesu.

U konkurenciji sa projektom “Organska hrana za sve”, koji je realizovala produkcijska kuća Emote, nalaze se projekat “Dream Crazy” Najkija (Nike), koji je inače nominovan i za nagradu Emi, kampanja Huavej sa Gal Gado snimana na Islandu, reklama Nacionalne Geografije i “South India Bank” snimane u Turskoj.

“Ova činjenica govori da je naša industrija reklama rame uz rame sa najvećim advertajzing agencijama i jednako kao film važna za promociju kreativnog i turističkog imidža Srbije. Tako, zahvaljujući domaćoj industriji reklamne produkcije naša celokupna filmska industrija ulazi na vrata jedne uticajne holivudske filmske asocijacije”, navodi se u saopštenju.

Izuzetno važnu ulogu u privlačenju ovih projekata, kako se dodaje, odigrao je program Ministarstva privrede Vlade Srbije za investicije u audio-vizuelno delo koji je u protekle tri godine privukao preko 100 filmskih, TV i posebno reklamnih projekata, po čemu se Srbija izdvaja od ostalih zemalja u Evropi.

Popularnost snimanja u istočnoj Evropi raste svakim danom i konkurencija sa zemljama kao što su Hrvatska, Estonija, Poljska, Češka, pa čak i Ukrajna postaje sve oštrija.

“Ova vest je izuzetno važna za Grad Beograd i njegove službe koje su direktno učestvovale u realizaciji i pokazale da je moguće organizovati snimanja na najzahtevnijim centralnim lokacijama, kao i da je bliska saradnja grada i produkcijskih kuća prioritet na kome sekretarijat radi”, rekao je Darko Glavaš, iz sekretarijata za vanredne poslove, koji je prva tačka kontakta za sve filmske produkcije.

“Sama činjenica da smo došli i do nominacije ovakve vrste treba da nam da podstrek da negujemo mogućnosti koje Srbija pruža i potrudimo se svi zajedno da stvorimo još bolje uslove, još poslova za naše talentovane mlade ljude i napravimo još pokretnih slika za pamćenje”, izjavio je Bogdan Petković, izvršni producent nominovanog projekta “Organska hrana za sve”.

Pored nagrada za najbolju lokaciju u reklami, nagrade će biti dodeljene u još četiri kategorije: za najbolju lokaciju u filmu, TV seriji, istorijskoj drami i najbolju filmsku kancelariju.

Na ovoj ceremoniji posebna nagrada za životno delo biće uručena reditelju Piteru Viru.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments