U tri kategorije bezbednost na putevima, sigurnost i medicinska pitanja, interaktivna mapa za 2019. godinu pokazuje zemlje u kojima će putnici najverovatnije imati problema, a u kojima mogu slobodno uživati.

Libija, Avganistan i Somalija su najopasnija mesta na svetu prema novoj mapi namenjenoj putnicima koja ih upozorava na potencijalne rizike u inostranstvu. Sa druge strane, skandinavske zemlje Finska, Norveška i Island označene su najsigurnijim zemljama na svetu.

Interaktivna mapa “Travel Risk Map” za 2019. godinu pokazuje zemlje u kojima će putnici najverovatnije imati problema kada su u pitanju ove tri kategorije: bezbednost na putevima, sigurnost i medicinska pitanja.

Bezbednost na putevima rangirana je od veoma niske, niske, umerene, visoke do veoma visoke, dok je sigurnost označena od beznačajne, niske, srednje, visoke do ekstremne.

Što se tiče medicinskih pitanja, skala ide od niske, srednje, visoke, veoma visoke do brzog razvijanja varijabilnog rizika.

Libija, Avganistan, Somalija i Sirija su u svim kategorijama rangirane veoma nisko, što znači da su najopasnije.

Sa druge strane, u Norveškoj, Finskoj i Islandu postoji mala opasnost od medicinskih problema, sigurnosti i bezbednosti na putevima, što govori da su one najbezbednije na svetu.

Kada je u pitanju zdravlje, zemlje u kojima postoji najveći rizik da ćete imati medicinske probleme su Južni Sudan, Niger, Obala slonovače i Sijera Leone.

Irak je takođe označen kao zemlja visokog rizika kada se radi o zdravlju, zajedno sa Libanom, Veneculom i Severnom Korejom.

Nasuprot tome, mesta sa niskim rizikom od oboljenja nalaze se u Evropi, a u tu grupu spadaju još i Kanada, SAD, Novi Zeland i Japan.

Bezbednost na putevima prikazana od najsvetlije do najtamnije braon, gde su najsvetlije zemlje sa veoma malim rizikom, a najtamnije su zemlje sa najvećim rizikom Printskrin: International SOS and control risks.

Što se tiče Srbije, naša zemlja u sve tri kategorije zauzima zlatnu sredinu. Kada je u pitanju rizik od bolesti, on je označen kao srednji nivo, opasnost po sigurnost putnika je niska, a najbolje smo rangirani kada je u pitanju bezbednost na putevima.

Međutim, Kosovo i Metohija su na mapi prikazani kao nebezbedniji od ostatka zemlje u svim kategorijama, osim kada je u pitanju bezbednost na putevima

U pogledu sigurnosti, zemlje sa ekstremnim rizikom su Avganistan, Sirija, Libija, Somalija, Južni Sudan i Mali.

Popularne destinacije za odmor, uključujući Meksiko, delovi Kariba i delovi Indije označene su kao visoko rizične po sigurnost, ističe se na mapi.

Sa druge strane, mesta gde su bezbednosni rizici zanemarljivi su Danska, Švajcarska, Slovenija, Island, Grenland i Finska.

Kada je reč o bezbednosti na putevima, pored zemalja u Africi u kojima je ova kategorija najlošije rangirana, nalaze se još i Brazil, Bolivija, Saudijska Arabija, Iran i Kazahstan.

U ovoj kategoriji SAD su “umereno” rangirane, dok je većina zemalja u Evropi rangirano “veoma nisko” ili “nisko”, zajendo sa Japanom, Australijom i Novim Zelandom.

Pored ovih mapa, istraživanje je pokazalo da čak 43 odsto putnika očekuje povećanje rizika kada je u pitanju putovanje u inostanstvo u 2019. godini.

 

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments