Foto: srbijasume.rs

Turistička organizacija Beograda saopštila je da se naša zemlja prvi put napla u konkurenciji za najbolju lokaciju za snimanje reklama u Los Anđelesu, a nominacije za najbolje lokacije za snimanje filmova, TV serija i reklama koje dodeljuje svetska asocijacija menadžera lokacija (LMGI – Location Managers Guild International) zvanično su objavljene 19. jula.

Srbija se na ovoj listi našla zahvaljujući reklami “Organska hrana za sve”, koju je za nemački brend Penny uradila beogradska produkcijska kuća Emote.

Reklama je snimana u Beogradu i prikazuje kadrove Terazija, Uzun Mirkove ulice, starog železničkog mosta i novobeogradskih blokova. Srbija je tako stala rame uz rame sa Islandom (kampanja brenda Huawei), Turskom (reklame Nacionalne Geografije i South India Bank-om ), kao i brendom Nike, čija se reklama našla u konkurenciji i za prestižnu nagradu Emi.

TUS podseća da je nedavno britanski BBC srpsku prestonicu uvrstio među pet najkreativnijih gradova sveta i nazvao je Beograd centrom savremene umetnosti u Evropi.

Beograd je, kako je navedeno u tekstu BBC-a, prava destinacija za ljubitelje brutalističke arhitekture, ali i mesto gde se galerije sve više fokusiraju na novu umetnost koja se stvara u Srbiji. Najavljena je i izložba Marine Abramović, koja će od septembra do januara biti dostupna u Muzeju savremene umetnosti.

Takođe, TUS podseća da je italijanski umetnički magazin Juliet u fokus stavio rad savremenih srpskih umetnika poput Perice Donkova, Nine Todorović, Marije Dragojlović, Srđana Apostolovića, Vladimira i Milice Perićć.

Pominjanje Srbije i njene prestonice, u ovakvom kontekstu, od strane svetskih medija i stručnjaka iz oblasti kulture, je od izuzetne važnosti za promociju turističkog i kreativnog imidža zemlje, kao i promenu percepcije Srbije kao turističke destinacije, smatraju u TUS.

U istraživanjima koja je Turistička organizacija sprovela tokom 2018. godine o stavovima i navikama inostranih turista, preko 32 odsto ispitanika navelo je kulturno-istorijsko nasleđe kao motiv za posetu Srbije i Beograda.

Izvor: Tanjug/RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments