George Groutas

Sabor na kome će se birati 46. patrijarh počinje u četvrtak u 12 sati. Arhijereji, podeljeni u dva tabora, okupili se i danas kako bi sve finiširali. Sukob izbio oko monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom novog poglavara

Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kome će se birati 46. patrijarh, održaće se u četvrtak, 18. februara, s početkom u 12 časova, a oba tabora vladika imala su i danas sastanke, poslednje pripreme pred okupljanje, saznaje Kurir iz vrha Crkve.

Iako je već sve manje-više poznato danima unazad – ko su kandidati koje će gurati obe struje, poslednji sukob je izbio dan-dva pred održavanje sabora, i to zbog izbora monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom patrijarha.

Tačka sukoba

– Oba tabora održala su sastanke. Vladike okupljene oko Irineja bačkog okupile su se u sredu u 14.30 sati. U popodnevnim časovima je i drugi tabor imao sastanak. To su bile poslednje pripreme pred današnji sabor – kaže izvor Kurira i dodaje:

Koverat sa imenom novog patrijarha izvlači najstariji arhimandrit, koji je i iguman.

– Što se tiče kandidata, nema nikakvih promena. Kandidati jedne struje (okupljene oko Irineja) jesu vladike Irinej, Porfirije i Jefrem (banjalučki), dok su kandidati druge struje Joanikije i Hrizostom. Šanse ima, ali malo manje, i episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije. Međutim, sukob je izbio oko izbora monaha koji će izvlačiti kovertu s imenom patrijarha. Sinod je odlučio da to bude arhimandrit Jovan Radosavljević, ali je juče došlo do obrta. U Patrijaršiju su, naime, iznenada došle vladike Joanikije, Justin i Teodosije, i uz svađu izdejstvovale da tu dužnost ispuni Matej, saznaje Kurir.

Izvor ovog lista pojašnjava da, po pravilu, koverat sa imenom novog patrijarha izvlači najstariji arhimandrit, koji je i iguman.

– Otac Matej (iz manastira Sisevac) ispunjava oba uslova, a Jovan Radosavljević je ranije bio iguman, tako da ni s njim nema kršenja pravila. Ali, prevagu su očigledno odnele agresivnije vladike – ističe izvor našeg lista.

Različita mišljenja

Da su se vladike sastajale uoči sabora, potvrdio je i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

– Prirodno je da se uoči izbora novog patrijarha episkopi sastaju i savetuju, neizbežno je da bude i različitih mišljenja u vezi sa arhijerejima za koje se treba opredeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će crkvi doneti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo – naveo je Joanikije u intervjuu za crnogorske medije.

Prema njegovim rečima, kad ima dobre volje, neće biti problem da uz poštovanje propisane procedure izaberu trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha.

Pravo glasa ima 39 arhijereja, koliko sabor ima članova, a uslov za kandidaturu da ima najmanje pet godina eparhijske službe ispunjava njih 30.

– I po ovome se vidi da naš zakon unapred uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice medu arhijerejima – naveo je vladika Joanikije i dodao:

– Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg sabora, ne znam, ali verujem da će saborni um arhijereja prosvetljen blagodaću Svetoga duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha.

Izmena

Sabor će se održati u kripti Hrama Svetog Save zbog epidemiološke situacije. Prvo će, u 9 sati, biti održana sveta liturgija sa prizivom Svetog duha, uobičajena za početak svakog sabora, a potom u 12 sati biće sam izbor patrijarha.

Pravo glasa ima 39 arhijereja, koliko sabor ima članova, a uslov za kandidaturu da ima najmanje pet godina eparhijske službe ispunjava njih 30.

Sednicom sabora predsedavaće episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator valjevske eparhije Lavrentije, kako je juče saopštila SPC, hospitalizovan u Kliničkom centru.

Ustavom SPC je predviđeno da zasedanjem predsedava vladika najstariji po hirotoniji.

kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments