U našoj zemlji će se zabraniti upotreba plastičnih kesa i uvesti obavezna naplata istih, naveli su za naš portal u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

U ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.

“Ministarstvo će primeniti sve mere koje su navedene u pomenutoj Direktivi, a pre svega obaveznu naplatu za korišćenje, kao što i Evropska unija smatra da će navedeni problem rešiti naplatom plastičnih kesa, ali i zabranom upotrebe tanjih”, navodi se u saopštenju ministarstva za portal NS Uživo.

Prema toj evopskoj Direktivi iz februara ove godine, ograničava se maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine za članice EU,  a u ministarstvu navode da će se i oni pridržavati tih mera, iako Srbija zvanično nije u obavezi da ih i primeni.

Takođe, u ministarstvu kažu da su u konstantnoj komunikaciji sa velikim trgovinskim lancima i koordinaciji po pitanju smanjenja korišćenja plastičnih kesa, kao i sa nevladinim sektorom radi uticanja na razvoj ekološke svesti građana po ovom pitanju.

U Srbiji se godišnje potroši dve milijarde plastičnih kesa koje se teško razgrađuju i ugrožavaju životnu sredinu, a građani u proseku troše sedam kesa dnevno.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments