Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je danas da će zakonom o klimatskim promenama i pratećim podzakonskim aktima, biti precizno određeno ko i šta treba da uradi u borbi protiv klimatskih promena.

Trivan je na panel-diskusiji sa predstavnicima nevladinih organizacija posvećenoj toj temi istakao da će to biti jedan od najkomplikovanijih i najzahtevnijih zakona u pogledu sprovođenja – i u tehničkom i u finansijskom smislu.

On je objasnio da se Srbija, prema procenama pojedinih naučnika, nalazi na prostoru koji bi mogao da bude jedan od najviše zahvaćenih klimatskim promenama, čije će posledice biti veoma ozbiljne.

Ministar je naglasio da je, prema pomenutim procenama, neophodno da naša zemlja uradi mnogo, jer ćemo imati neočekivane suše i neočekivane poplave, dodavši da je pošumljavanje najjednostavnija i najjeftinija metoda u toj borbi.

Trivan je naglasio da Srbija nema vremena za gubljenje kada je reč o pošumljavanju, i najavio da će tu inicijativu pokrenuti i u regionu.

U Srbiji godinama govorimo o tome da je pošumljavanje apsolutno jedna od najboljih metoda za ublažavanje posledica klimatskih promena, ali potrebno je da primenimo i čitav niz drugih mera koje će biti sadržane u planu koji će pratiti zakon o klimatskim promenama, rekao je on.

Ministar se osvrnuo i na nedavno održanu Konferenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime u Bonu – KOP 23, na kojoj se javno govorilo o tome da se čitava planeta mora ozbiljnije pozabaviti pošumljavanjem, jer su sporadični pokušaji nedovoljni.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a Steliana Nedera istakla je da je pravo vreme za konkretne mere na planu unapređenja zaštite zivotne sredine, kao i za veće uključivanje mladih kako bi se podstakli na bavljenje životnom sredinom.

Ona je podsetila na to da je UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije, nedavno raspisao javni poziv za lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, naučno-obrazovne i druge institucije, da se uključe u borbu protiv klimatskih promena i da za to dobiju podsticajna sredstva u okviru projekta pod nazivom “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene”.

Diskusiju su organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija UNDP.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments