Srbija je danas u Ženevi dobila prestižnu nagradu “Stvaranje dobrog okruženja za razvoj informacionog društva”, u sedištu Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) pri Ujedinjenim nacijama. Nagrada je dodeljena Kancelariji za IT i eUpravu Vlade Srbije i njenom direktoru Mihailu Jovanoviću.

Jovanović kaže da su čelni ljudi na Svetskom samitu kao i svi oni koji su glasali za Srbiju prepoznali osnivanje Kancelarije za IT i eUpravu u Srbiji, zatim, navodi, ostvarene rezultate u oblasti elektronske uprave, kao jedan od ključnih momenata za razvoj informacionog društva i digitalizaciju u Srbiji.

Kancelarija za IT i eUpravu pobedila je u oštroj konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta.

Kancelarija se prvo našla među 90 finalista i to među prvih pet projekata sa najvećim brojem osvojenih glasova u okviru svoje kategorije, od ukupno milion pristiglih glasova preko interneta, da bi potom bila proglašena za pobednika.

Osim Srbije, nagrade su u još 17 kategorija dobile multinacionalne kompanije, državne kancelarije, ministarstva, udruženja i pojedinci iz celog sveta.

Svetski samit o informacionom društvu od 2012. godine nagrađuje državne institucije, nevladine organizacije i kompanije iz privatnog sektora koji su na inovativan način iskoristili informacione i komunikacione tehnologije kako bi unapredili svoje okruženje i time ujedno doprineli ostvarivanju “Ciljeva održivog razvoja” Ujedinjenih nacija iz 2015. godine.

izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments