Evropa će se uskoro naći na udaru novog toplotnog talasa koji dolazi iz Sahare. Vreli talas pogodiće i Srbiju.

Ovo je drugi toplotni udar iz Afrike koji ovog leta stiže u Evropu, a temperature će, prema predviđanjima meteorologa u Francuskoj, dostići i 43 stepena, dok će u centralnoj i zapadnoj Evropi biti između 35 i 40 stepeni. Naravno, kao i prošlog puta vruć vazduh iz Sahare neće zaobići ni Srbiju.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi da nas u narednim danima očekuju temperature iznad 30 stepeni, sa retkom pojavom oblaka, što bi moglo da stvori uslove i za pojavu požara.

“Ušli smo u sušni period koji će trajati sve do sredine avgusta. U narednim danima nas očekuju i natprosečne temperature. U subotu će biti oko 35 stepeni, a ekstremne temperature će se nastaviti i u avgustu. Dug period bez kiše osušiće rastinje, pa će se sredinom avgusta stvoriti i preduslovi za požare. Pljuskovi će biti zanemarljivi jer će biti mestimični i kratkotrajni”, objašnjava Todorović.

Zbog najavljenih visokih temperatura u Srbiji će vrednosti UV indeksa od danas biti vrlo visoke (crveni alarm), pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Stručnjaci savetuju da se izbegava direktno izlaganje suncu od 11 do 16 časova, da se vreme provodi u hladu i koristi odgovarajuća odeća, šešir, naočare i zaštitna krema.

Izvor: SrbijaDanas/Alo

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad
23/07/2019 13:41

Znaci vandredna situacija i ne radi se !!??

Kiler
24/07/2019 08:06

Zašto izazivate paniku?
Po ovom grafikonu RHMZ predviđa temperature do 34, što je i bilo do pre neki dan.

Adrijana
24/07/2019 09:01

A gde vam je objava za vandredno stanje i da li ste vi normalni od 11 do 16h? U 9h ujutru vec ne moze da se dise,a kako ce tek biti.
Ja sam trudna pa mi je tesko,a suprug mi radi na gradjevini kao varioc…Trebaju li vam ne daj Boze pune bolnice od toplotnih udara i opekotina? Suncanicu dobija svaki 3ci dan…STRASNO!