Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će u 2018. godini biti nastavljena intenzivna diplomatska akcija kako bi se smanjio broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Dačić je u intervju za “Sputnjik”, pored odbrane Kosova i Metohije, naveo još četiri glavna spoljnopolitička izazova koji očekuju Srbiju u idućoj godini, a to su odnosi sa Rusijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i politika vojne neutralnosti.

On je podsetio na to da su u ovoj godini započela i povlačenja priznanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost.

Srbija je, kako je ukazao, opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao na tome da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, Beograd će zahtevati da se procesu pridruži i Rusija.

“Naša zemlja je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve, ali nije spremna na to da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami jer je, pre svega, uz nas Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član UN”, ukazao je Dačić.

On je podvukao da je EU prvi strateški cilj Srbije, te da je na tom putu naša zemlja uradila više i predanije nego mnoge države u okruženju. Takođe, kako je dodao, Srbija će nastaviti da razvija najbolje odnose sa SAD i njen cilj je da se u 2018. godini čuje stav zvaničnog Beograda i u Beloj kući.

Prvi potpredsednik Vlade je ponovio da je Srbija odlučna u tome da ostane vojno neutralna, naglasivši da neće ulaziti u vojne saveze i neće postati deo NATO.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments