Od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati tri dana, od 4. do 6. juna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da se nastava završava, a krajem maja se nastavlja sa redovnim aktivnostima uz poštovanje mera zaštite, dezinfekcije škola i prisustva malog broja učenika u istom prostoru i u isto vreme.

“U školu 1. 2. i 3. juna dolaze samo maturanti, i to su dani za zaključivanje ocena”, kaže ministar.

Ali, piše Blic, to ne znači da će svi maturanti doći u školu.

“Ta tri dana dolaze oni koji nisu zadovoljni svojim zaključenim ocenama i žele da ih poprave i detalje će dogovoriti sa svojim profesorima”, naveo je.

To praktično znači i da profesor, ukoliko ima određenih sumnji, može kontaktirati učenika. Tokom epidemije bilo je formativno ocenjivanje, koje je oko 80 odsto đaka i nastavnika pametno iskoristilo, kaže ministar. Sve što su do sada radili prelazi u brojčanu ocenu.

Nakon ocenjivanja, naredna tri dana – 4, 5. i 6. jun, rezervisani su za polaganje velike mature.

“Maturanti koji su završili sve svoje obaveze imaju bitan datum 24. jun kada je prijavljivanje za željeni fakultet”, naveo je.

Srednjoškolci koji pohađaju prvi, drugi i treći razred svoje ocene mogu da popravljaju kada maturanti, grubo rečeno, “napuste” školu, naveo je.

“Imaće dve nedelje ukoliko žele da poprave ocene, i to počev od 8. juna. Za sve ovo vreme do male mature trajaće ispiti za upis u škole za nadarene”,  istakao je Šarčević, prenosi Beta.

Mala matura biće održana 17, 18. i 19, juna. Kako bi osmaci što lakše prošli kroz svoje obaveze i pre male mature biće im podeljeni testovi nalik zvaničnim zadacima. Polagaće se u učionicama u malim grupama.

Uskoro se završava onlajn nastava i od 1. juna kreće raspored u kome će đaci moći da poprave ocene ukoliko su nezadovoljni, ali i da maturanti polože još jedan bitan ispit.

“Prvo o onome što je najbitnije, a to su epidemiološke procedure. Isto će važiti za sve škole i osnovne i srednje – dezinfekcija prostora, dolazak u malim grupama i u različito vreme, rad školske ustanove od ujutro do uveče, to jest, od 8 do 20 časova, kako bi imali ambijent sa što manje ljudi na jednom mestu”, kaže za “Blic” ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

U škole prvo osmaci

Ministar je sa svojim timom napravio raspored kada će se i kako odvijati aktivnosti u osnovnim školama. Prvi koji će posetiti svoje škole biće osmaci.

“Prva nedelja juna je ona kada dolaze osmaci. Njihov dolazak da se grubo izrazim biće netipičan. Kreću od toga da 1. juna kada donose đačke knjižice, slike i sve ono što je preduslov za malu maturu. Tog 1. juna i narednog dana, sve vreme će se smenjivati po odeljenjima i manjim grupama, ne više od 9 đaka u učionici. Pre male mature biće im podeljeni testovi koji će takođe biti probni i koji se ne ocenjuju. Oni će više ličiti na zadatake zvanične male mature i imaće priliku da još jednom provere svoje znanje, ali i polako se i spreme za ispit”, kaže ministar.

On precizira da će 1. juna osmacima biti data dva testa – maternji i kombinovani.

“Poneće ga kući i rešavati. Narednog dana 2. juna dobiće matematiku koju će rešavati u školi, kako bi se privikli na atmosferu učionice, ali i praktično videli kako će sve izgledati kada budu imali i zvanični test. Jednostavno, da osete prirodu samog testa koji je pred njima”, pojašnjava ministar.

On dodaje da je onlajn proba male mature bila da đaci sami procene koliko znaju. Ta pitanja su bila zatvorenog tipa – da se zaokruži, izabere ponuđeni odgovor. Ova proba će biti ozbiljnija provera znanja jer će zadaci biti takozvanog otvorenog tipa, baš kao što su i pitanja na zvaničnom ispitu.

 

Izvor: Telegraf.rs/Beta/Blic

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments