Foto: edukacija.rs

Malim maturantima će ove godine u proseku biti potrebno čak pet poena manje da upišu željenu srednju školu nego što je to bio slučaj prošle godine, kažu prosvetni stručnjaci! 

Razlog za to je loše urađen završni test, ali i činjenica da je ove godine otvoreno mnogo specijalizovanih, pre svega IT odeljenja, za koja su važila posebna pravila upisa i koja su najbolji učenici popunili i pre završnog ispita.

Tako će, primera radi, za veoma popularne medicinske škole ove godine u proseku biti dovoljno 92 poena, čak šest manje nego što je bio slučaj 2017. Sličan je slučaj i sa prirodnim smerovima u gimnazijama i elektrotehničkim školama, jer su đaci zainteresovani za ove profile upisivali specijalna IT odeljenja (pogledajte tabelu).

Slabija konkurencija

Predsednik Foruma beogradskih srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da će ove godine konkurencija za upis biti slabija nego ikada.

“Đaci su ove godine uradili nešto lošije test iz matematike i srpskog jezika, a jedino gde su pokazali uspeh je kombinovani test. Zbog toga će škole spustiti kriterijume pri upisu i u proseku će se za popularne smerove tražiti oko pet bodova manje. Tako će u medicinskim školama, koje su jedne od najpopularnijih, za upis umesto prošlogodišnjih 98 poena biti potrebno oko 92 boda, a u elektrotehničkim školama umesto dosadašnjih 92 za upis će biti dovoljno i 87 bodova. Jedino gde će broj bodova ostati isti kao i lane su ugostiteljske škole”, kaže Antić.

On objašnjava da lošije urađen završni test nije jedini razlog ovakvog pada kriterijuma prilikom upisa.

“Pošto su u 70 gimnazija u Srbiji otvorena specijalizovana, informatička odeljenja, gde će učenici uz tradicionalne gimnazijske predmete učiti i programiranje, ove godine očekuje se manji broj potrebnih bodova za upis na prirodne smerove gimnazija. Jednostavno, najbolji đaci su već upisali te nove IT smerove i oslobodili mesta u klasičnim gimnazijskim odeljenjima… Sa druge strane, veća je navala na društveno-jezičke smerove, za čiji će upis biti potreban koji bod više”, napominje Antić i dodaje da će mnoge gimnazije po gradovima u unutrašnjosti ostati poluprazne.

U Ministarstvu prosvete kažu za Informer da je ove godine, prema preliminarnim rezultatima obrade liste želja, najviše poraslo interesovanje za ugostiteljsko-turističke škole, dok je standardno veliki broj prijava bio za medicinske škole i gimnazije.

Izvor: Informer

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Anika
06/07/2018 20:49

Prvo – promenjen je način bodovanja, pa je za uspeh u školi dodeljeno 10 bodova manje nego prošle godine, te se zato čini da je završni ispit lošije urađen. Drugo – škole nemaju “kriterijum” koji bi mogle da podignu ili spuste, ako nemaju naročite prijemne ispite, a koliko bodova treba zavisi od broja zainteresovanih, broja raspoloživih mesta i bodova koje su ti zaintetesovani ostvarili. Treće – “navala” na društveno-jezičke smerove nije veća nego inače, ali su gimnazije ukinule odeljenja da naprave mesta za informatičke smerove, pa je mesta manje, te je konkurencija znatno veća. Konačno, ovakav sistem upisa je sasvim… Učitaj još »