Srbija se nalazi na 31. mestu liste zemalja čiji pasoši omogućavaju najlakše  putovanje, što je skok od sedam mesta, s obzirom da se u 2017. godini Srbija nalazila na 38. mestu.

Nosiocima srpskog pasoša nije potrebna nikakva viza za 83 zemlje dok se za 43 zemlje viza dobija odmah po ulasku.

Na prvom mestu liste nalaze se Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji građani sa svojim pasošem mogu da uđu u 167 zemalja, dok drugo mesto dele Nemačka i Singapur sa čijim pasošem se može ući u 166 zemalja.

Pasoši Danske, Švedske, Finske, Luksemburga, Italije, Francuske, Holandije, Španije, Norveške, Južne Koreje i SAD nalaze se na trećem mestu i sa njima se može ući u 165 zemalja.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najjači pasoš ima Slovenija koja se nalazi na sedmom mestu i njime se može ući u 161 zemlju, nju prati Hrvatska na 11. mestu, a Makedonija i Crna Gora se nalaze na 36. i 37. mestu.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 40. mestu.

Na poslednjem mestu je avganistanski pasoš kojim se može putovati samo u 29 zemalja, a za njim slede Irak, Pakistan, Sirija i Somalija. “The passport: Index“ rangira 199 pasoša.

 

Izvor: Novosti

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sloba
06/12/2018 12:07

U stvari smo na 72. mestu. Mora da se izbaci 41 drzave koje dele mesta sa drugim drzavama da bi dosli na 31. Tu smo u rangu sa drzavama poput Vantu-a, Hondruras-a, Gvatemale i Svete Lucije…