Foto: upload.wikimedia.org

Više od 150 privrednika iz Srbije, učestvuje od danas, 18. aprila do 21. aprila na Sajmu privrede u Prištini.

U organizaciji Privredne komore Srbije, potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, predstaviće se firme iz svih industrija, od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga trgovine, IT i telekomunikacija.

Gotovo svi izlagači su mikro, mala i srednja preduzeća, a više od pedeset ih je iz raznih prerađivačkih sektora.

„Interesovanje naših proizvođača za nastupe na prištinskim sajmovima i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće iz godine u godinu. Iako na ovom sajmu učestvujemo prvi put, mesto više na štandu Privredne komore Srbije tražilo se još pre mesec dana. Tome su, osim blizine tržišta, što je posebno važno za manje kompanije, doprinele i zajedničke aktivnosti dve komore na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za privređivanje, ali i pozitivna  iskustva naših kompanija koje su u protekle tri godine učestvovale na jesenjem sajmu poljoprivrede u Prištini”, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Veće kompanije koje su među prvima učestvovale na poljoprivrednom sajmu, po rečima Čadeža ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na ovom tržištu, a podstaknute njihovim iskustvima narednih godina krenula su i mala i srednja preduzeća.

Svoju ponudu na sajmu u Prištini , osim  proizvođača prehrambene robe, hrane i pića, predstaviće ovoga puta najbrojnije firme koje proizvode najraznovrsnije metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači – proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i  tekstilne fabrike – čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila. Među izlagačima su  i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih  i medicinskih preparata i sredstava…

Na štandu PKS izlažu  građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama,  edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom  veb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Nastup naših kompanija na ovoj sajamskoj manifestaciji, Privredna komora organizuje u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja  će za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

Izvor: PKS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments