Prošla godina je za turizam Srbije bila rekordna i po broju turista i po ostvarenim noćenjima. Strancima se u Srbiji dopada sve, ali ljudi i hrana najviše.

Prošle smo godine ugostili 3.700.000 turista, osam odsto više nego godinu pre, a broj noćenja rastao je još više i premašio deset miliona.

“Kuriozitet je da je ovo godina kada smo za malo, za tri hiljade imali više inostranih nego domaćih turista. A kada su noćenja u pitanju, 60 odsto su realizovali domaći, a 40 odsto strani”, ističe direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Stranci najviše dolaze u Beograd i Novi Sad, koji je prošle godine bio omladinska prestonica Evrope, a već sledeće dobija titulu kulturne prestonice Starog kontinenta.

Razlog dobrim turističkim rezultatima, u Novom Sadu vide i u pisanju čuvenog Lonli planeta, koji je preporučio svojim čitaocima da taj grad svakako posete.

“Turistička organizacija Novog Sada je u saradnji sa TOS-om i TOB-om organizovala dva velika poslovna skupa za inostrane organizatore putovanja i lokalne turističke agencije radi promovisanja zemlje i našeg grada, ali i uspostavljanja njihove međusobne saradnje”, kaže Marina Maljurić iz Turističke organizacije Novog Sada.

U potrazi za odgovorom šta se strancima kod nas dopada, reporteri RTS-a prošli su Srbijom. Bili su u Nišu, Pirotu, Vršcu, Beogradu, Novom Sadu, Bajinoj Bašti, Prolom Banji, na Kopaoniku, Mokroj gori.

Anketirani turisti ističu lepu prirodu, ali najviše im se dopada topao doček. Takođe, navode da je hrana izvanredna.

Ovih dana očekuju se i podaci o tome koliko smo od turizma zaradili u 2019. godini, ali je siguno – biće više od 1.317.000.000 evra ostvarenih 2018. godine.

Izvor:  RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments