Standardizacija laparaskopske hirurgije u Srbiji

       

Direktor Kliničkog-bolničkog centra profesor dr Vladimir Đukić kaže da se već neko vreme u Srbiji, uz pomoć inostranih stručnjaka, radi na standardizaciji procedure izvođenja laparaskopske hirurgije kako bi se ona izvodila na identičan način u svim zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji.

Đukić za RTS ističe da trenutno u Srbiji boravi profesor dr Amdžad Parvaiz, iz Sautemptona, iz Engleske, inače, veliki prijatelj i Srbije i srpskih hirurga i veliki stručnjak, između ostalog, i za robotsku hirurgiju, koji im u tome pomaže.

Prema njegovim rečima, svi ti standardizovani hirurški zahvati treba da se u svim ustanovama izvode uz minimalnu traumu i maksimalnu bezbednost pacijenta, kao i postizanje potpunog onkološkog klirensa, odnosno da, kako kaže, svi zahtevi moderne onkološke hirurgije budu zadovoljeni.

Ističe da profesor Amdžad kolegama hirurzima iz Srbije istovremeno otvara vrata i evropskih asocijacija, kao i mogućnosti da se srpski hirurzi obrazuju u inostranstvu.

Ministarstvo zdravlja je, kaže Đukić, na najbolji način rešilo da se istinski dobra laparoskopska hirurgija implementira u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Za KBC “Dragiša Mišović”, Đukić kaže da raspolažu izvanrednom opremom za laparaotorijsku hirurgiju debelog creva, intervenciju koja se rutinski u toj zdravstvenoj ustanovi obavlja već nekoliko godina.

“Standardizacija je neophodna ne samo u KBC ‘Dragiša Mišović”, već i u celoj Srbiji, kako bismo svi operisali na isti način, uz poštovanje određenih principa koji se zahtevaju danas u svetu”, rekao je Đukić.

Kao sledeći korak, Đukić najavljuje ulazak u svet robotske hirurgije, hirurgije debelog creva, ali i uvođenje robotike u urologiju i onkologiju.

“Profesor Amdžad je tu da ostvarimo naše zelje da ‘Dragiša Mišović’ bude najbolja hirurška ustanova”, rekao je.

Inače, reč je o projektu, koji se sprovodi godinu dana i u kojem učestvuje 26 medicinskih centara iz cele Srbije.

Izvor: Tanjug

Komentari: